Grieks premier Alexis Tsipras (R)en Grieks Minister van Financiën Yanis Varoufakis.
REUTERS Grieks premier Alexis Tsipras (R)en Grieks Minister van Financiën Yanis Varoufakis.

Regering-Tsipras: "Er zijn landen die geen oplossing willen"

Volgens de Griekse regering zijn er binnen de EU landen die "geen oplossing willen". Dat zeggen ze nadat Duitsland hun vernieuwde voorstel om uit de impasse te geraken, vandaag opnieuw afschoot.

In aanloop naar de nieuwe vergadering van de eurogroep over de Griekse schuldenlast morgen, lopen de gemoederen opnieuw hoog op. Volgens Griekenland zijn er eurolanden die helemaal "geen oplossing willen". Met dat statement halen ze vooral uit naar Duitsland, want dat land schoot het nieuwe voorstel dat de Griekse regering vandaag lanceerde, meteen af.

De vooruitzichten waren nochtans veelbelovend. De Griekse regering leek met het nieuwe voorstel dan ook zeer dicht op te schuiven naar het standpunt van de andere eurolanden. Zo vroegen de Grieken Europa vandaag formeel om een verlenging van het noodhulpprogramma. Ze stelden voor om alle schulden te blijven afbetalen en tegelijkertijd "geen maatregelen te treffen die het economisch herstel en de financiële stabiliteit zouden ondermijnen".

Afwijzing

Maar volgens Duitsland volstaat dat voorstel niet, omdat Athene daarmee wel de leenovereenkomst wil verlengen, maar niet aan de besparingsmaatregelen wil blijven voldoen. Volgens Duitsland kan het één echter niet zonder het ander. Daarom wijzen ze het voorstel resoluut af. 

Die afwijzing valt de Grieken zwaar. De Griekse regering houdt het been voorlopig dan ook stijf. Volgens de regering-Tsipras heeft de eurogroep maar twee opties: of ze aanvaarden de Griekse vraag, of ze wijzen die af. "Dat zal aantonen wie er een oplossing wil en wie niet", zo luidt het in een mededeling.

Lees meer