THINKSTOCK

Reisbureaus eisen dat luchtvaartmaatschappijen brandstoftaksen verlagen

De Belgian Travel Organisation (BTO), de beroepsvereniging van de reisbureaus, klaagt in een persbericht dat de luchtvaartmaatschappijen hun brandstoftaksen onveranderd laten ook al is de brandstofprijs sinds juni met 25 procent gedaald. "De luchtvaartmaatschappijen steken alle winsten van deze prijsdalingen in hun zak", luidt het. Brussels Airlines ontkent dat.

Woordvoerder Geert Sciot van Brussels Airlines vindt dat naar de eindprijs gekeken moet worden. "Tot een half jaar geleden hadden we tickets vanaf 99 euro, nu vanaf 69 euro", zegt hij. De maatschappij wijst er ook op dat de prijs aan de pomp niet de prijs is die ze betaalt, omdat brandstof vooraf wordt ingekocht. "Daarnaast speelt ook de positie van de dollar een rol, en die is duurder geworden."

De BTO beschuldigt de luchtvaartmaatschappijen van een onfaire handelswijze. "Het staat een luchtvaartmaatschappij uiteraard vrij om haar prijzen te verhogen, maar dit moet ze doen in de prijs en mag ze niet wegsteken in fictieve fueltaksen", klinkt het. De beroepsvereniging dringt er bij de maatschappijen op aan hun prijzen aan te passen door een verlaging van de brandstoftaksen, "in het belang van de klant".

Lees meer