REUTERS

Ryanair bereikt loonakkoord met Duitse piloten

Na meerdere stakingen en maandenlange onderhandelingen heeft lagekostenmaatschappij Ryanair collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) afgesloten voor de in Duitsland gevestigde piloten. Zij zullen kunnen rekenen op een hoger loon, zo meldt de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC).

Directie en vakbond waren het eind vorig jaar al eens geworden over de krijtlijnen van een akkoord, nu zijn de teksten volledig rond. 

Volgens de cao's, die lopen tot maart 2023, zullen de copiloten en piloten een hoger basis- en nettoloon krijgen, en een jaarlijkse opslag. Ze zullen ook onder de Duitse inkomstenbelasting vallen, daarvoor stappen ze over naar Ryanair-dochter Air Malta. Er zijn ook afspraken gemaakt over een sociaal plan bij eventuele sluitingen van Duitse bases.

De ongeveer 400 in Duitsland gebaseerde Ryanair-piloten moeten zich nog over de akkoorden uitspreken. Voor het Duitse cabinepersoneel werd eerder al een akkoord bereikt. 

Er lopen nog onderhandelingen over onder meer een ondernemingsraad en een pensioensysteem.

In België werden de voorbije maanden ook de eerste cao's afgesloten voor Ryanair-werknemers.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tuur Het Koetje

    Piloten worden zwaar onderbetaald... Zeker als je kijkt naar wat een monsterbedrag ze moeten betalen voor de opleiding (100.000 Euro). Dubbel en dik verdiend dus die loonsverhoging, er zouden er dus meer moeten komen!!!

  • Michel Van der Hoydowch

    Ryanair ticket prijzen zullen nog meer stijgen en zijn nu soms al duurder dan de concurrentie waar je nog een menselijke behandeling krijgt door personeel dat niet uitgehongerd wordt .

Lees meer