Oproerpolitie maandag voor het kantoor van Petrobras, waar demonstranten op de been waren om te protesteren tegen de veiling van het Libra-olieveld.
AP Oproerpolitie maandag voor het kantoor van Petrobras, waar demonstranten op de been waren om te protesteren tegen de veiling van het Libra-olieveld.

Shell deelt mee in enorme olieconcessie Brazilië

Een consortium geleid door het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft de vergunning gekregen voor de ontwikkeling van het grootste offshore-olieproject van Brazilië. In het consortium werkt Petrobras samen met Shell, het Franse Total en de Chinese maatschappijen Cnooc en CNPC. Dat is gisteren  bekendgemaakt.

Zij betalen een commissie van omgerekend 5 miljard euro voor het tekenen van het contract voor het zogeheten Libra-veld. De bedrijven hebben beloofd over een periode van 35 jaar het minimum van 41,65 procent van de olie die overblijft als alle kosten zijn gedekt, aan de overheid te zullen afstaan.

Petrobras heeft een belang van 40 procent in het project, Shell en Total hebben ieder 20 procent en de Chinese maatschappijen ieder 10 procent. De productie bij Libra moet uiteindelijk meer dan 1 miljoen vaten per dag gaan bedragen met behulp van 12 tot 15 boorplatformen.

De totale winbare reserve uit Libra wordt door het Braziliaanse nationale oliebureau geschat op 8 tot 12 miljard vaten (van 159 liter).

Het Libra-veld ligt in het Santos Basin op circa 170 kilometer buiten de kust van Rio de Janeiro. Het veld heeft een oppervlakte van ongeveer 1550 vierkante kilometer op een diepte van 2000 meter. Het oliereservoir ligt ongeveer 3,5 kilometer onder de zeebodem.

Lees meer