AP

Siemens schrapt wereldwijd 15.000 jobs

Het Duitse technologieconcern Siemens schrapt tegen september 2014 wereldwijd 15.000 arbeidsplaatsen, waarvan een derde in Duitsland. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

Het banenverlies is onderdeel van 'Siemens 2014', een kostenbesparingsprogramma van 6 miljard euro. De helft van het banenverlies is al geïmplementeerd in het boekjaar dat morgen eindigt, luidt het.

Volgens Siemens is met de vakbonden overeenstemming bereikt over ongeveer de helft van de betroffen arbeidsplaatsen en wordt spoedig een akkoord verwacht over de andere helft. Siemens hoopt het banenverlies zoveel mogelijk te realiseren door natuurlijk verloop en door middel van vrijwillig vertrek. Gedwongen ontslagen probeert het bedrijf volledig uit te sluiten.

Het kostenbesparingsprogramma werd opgesteld door de voormalige bestuursvoorzitter van Siemens, Peter Löscher. Hij werd afgelopen zomer ontslagen vanwege tegenvallende prestaties en is opgevolgd door Joe Kaeser, die daarvoor financieel topman was van het bedrijf uit München.

Siemens had tot op vandaag nog niets gezegd over het aantal banen dat door het kostenbesparingsprogramma zou komen te vervallen. In België en Luxemburg werken ongeveer 1.700 mensen voor het bedrijf.

Lees meer