Steeds meer congressen in Vlaanderen: “Goed voor toeristische sector”

Het aantal congressen in Vlaanderen en Brussel is vorig jaar met 28 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. Congrestoeristen spenderen gemiddeld 234 per nacht, tegenover gemiddeld 150 euro voor een verblijfstoerist.

Vlaanderen en Brussel wisten vorig jaar 240 internationale congressen aan te trekken. Dat zijn er 53 meer dan in 2017. Bijna de helft daarvan vond in Brussel plaats. De hoofdstad maakt daarmee opnieuw een inhaalbeweging. Tot 2015 lag het aantal congressen daar vrij hoog, maar het cijfer maakte in 2016 een duik, mogelijk als gevolg van de aanslagen.

In Antwerpen schommelt het aantal congressen al jarenlang rond de 20, maar in 2018 kwam het cijfer uit op 35. Gent telde er 46.

Interessant voor toeristische sector

Congressen zijn interessant voor de toeristische sector, omdat de bezoekers veel meer uitgeven dan een doorsnee toerist. Voor de hotels zijn congressen een goede zaak omdat ze vaak lang op voorhand zijn georganiseerd en er dus ook ruim op tijd kamers worden geboekt. Bovendien vindt congrestoerisme hoofdzakelijk plaats in de werkweek, wat zorgt voor een optimale bezetting van de hotels. 

Sinds 2017 werken Toerisme Vlaanderen en de lokale congresbureaus nauw samen om Vlaanderen op de kaart te zetten als bestemming voor internationale associatiecongressen. Het doel is om 306 congressen naar onze regio te halen tegen 2021.

"Meer internationale congressen betekent meer toeristische inkomsten, meer internationale experts die Vlaanderen bezoeken, meer stimulansen voor buitenlandse investeringen en meer uitstraling in de wereld", zegt Ben Weyts.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gino Denil

    Of het goed is voor het toerisme valt nog wel te bezien. De doorsnee horeca instelling komen ze niet bezoeken. Maar ze drijven wel de prijzen van de hotels de hoogte in. Zelf hebben ze daar geen last van. Want wat ze er aan uitgeven brengen ze dan weer in als kosten voor de belastingen. In tegenstelling met de toerist kosten ze ons dus nog geld ook.

  • Gino Denil

    Het resultaat van 5 jaar regeringswerk. Toch een geslaagd punt. Een 20 tal congressen meer in Vlaanderen. Als je dat al een paar keer meegemaakt hebt. Vaak niet veel meer dan een uitstapje op kosten van het bedrijf of de belastingbetaler. Het is natuurlijk ook een vorm van mobiliteit. Als je daar mee moet uitpakken om verkiezingen te winnen.

Lees meer