BELGA

Thomas Cook Retail België nu ook officieel failliet verklaard

De ondernemingsrechtbank van Gent heeft dinsdag kort na 10 uur het faillissement van Thomas Cook Retail België uitgesproken. Zowat 500 medewerkers die 91 reiskantoren draaiende hielden, riskeren hun job te verliezen. De curatoren sluiten echter niet uit dat een deel van het personeel aan de slag kan blijven. Woensdag staan overigens opnieuw 8 terugvluchten met Thomas Cook-reizigers naar België gepland.

De directie had maandag al aangegeven dat de reisbureaus en het hoofdkantoor op dinsdag gesloten zouden blijven, nadat de benodigde 5 miljoen euro voor een doorstart niet was gevonden. Dat betekent waarschijnlijk ontslag voor het personeel, al bekijken de curatoren ook of bepaalde activiteiten alsnog kunnen worden voortgezet.

Curatoren

Of dat mogelijk is, hangt onder meer af van de financiële middelen die de Belgische dochteronderneming van de Britse reisgigant nog in kas heeft. De curatoren bestuderen dinsdag het dossier en bekijken of delen van het bedrijf alsnog kunnen worden gered.


Het faillissement betekent voorlopig het einde van Thomas Cook in België, nadat ook drie andere dochterondernemingen vorige week failliet waren verklaard: Thomas Cook België, Thomas Cook Retail en Thomas Cook Financial Services. Een deel van de 75 personeelsleden die daar werkten, krijgt deze voormiddag al persoonlijke begeleiding bij de afwikkeling van hun dossiers, zoals het instellen van een schuldvordering en het aanvragen van een werkloosheidsuitkering.

Schuldvordering

Een gelijkaardig traject wordt nu opgestart voor de honderden personeelsleden die getroffen wordt door het faillissement dat dinsdag werd uitgesproken. Ook zij zullen voor de uitbetaling van hun loon een schuldvordering moeten instellen, die door de curatoren wordt behandeld. Dat zijn overigens dezelfde mensen die als curatoren waren aangesteld voor het faillissement van de drie andere vennootschappen van de Belgische poot van Thomas Cook. 

Overname

De curatoren voeren sinds dinsdagochtend gesprekken om het bedrijf, mogelijk gedeeltelijk, te redden. Dat wordt in syndicale kringen vernomen. De curatoren geven zelf geen commentaar over mogelijke gesprekspartners, maar zullen woensdag het personeel en de pers informeren.

De directie van Thomas Cook Retail België gaf maandag al dat er “interesse was van verschillende touroperators, hoteliers en investeringsmaatschappijen in binnen- en buitenland”.

Mogelijk knopen de curatoren aan bij die partners om voorstellen tot overname te bestuderen. Wat dat betekent voor de 501 personeelsleden, is vooralsnog niet duidelijk. Het is gangbaar dat het personeel na een faillissement niet in dienst wordt gehouden. Vakbonden en VDAB zijn dan ook al begonnen met informatiemomenten om de medewerkers te begeleiden.

Indien een partner interesse toont in het volledige bedrijf - of een deel van de activiteiten die bijzonder rendabel is - is een eventuele gedeeltelijke doorstart niet uitgesloten. De 91 winkels van Thomas Cook en Neckermann blijven weliswaar gesloten. Op het hoofdkantoor - dat door de curatoren niet verzegeld werd - kan het personeel terecht voor syndicale bijstand.

Bij een personeelsvergadering zal het personeel woensdag geïnformeerd worden over het werk van de curatoren. Rond de late namiddag wordt een communicatie verwacht over de stand van zaken. 

Repatriëring

Intussen gaat het repatriëren van Belgische Thomas Cook-reizigers verder. Woensdag is er plaats voor hen voorzien op acht vluchten, zo staat op de website van het Garantiefonds Reizen. Het gaat om zeven vluchten van Brussels Airlines (uit Alicante, Chania, Heraklion, Hurghada, Malaga, Tenerife en Tivat) en een vlucht van Tailwind Airlines (uit Izmir).

Net als dinsdag wordt de terugkeer van een aantal reizigers vervroegd, om hen gegroepeerd naar België te laten terugkomen. Zo zal de vakantie van een aantal mensen in de Turkse stad Izmir en het Egyptische Hurghada met enkele dagen ingekort worden. Zij kunnen wel een vergoeding aanvragen voor die verloren dagen. 

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Willy Van Craen

    Duizende mensen zijn hun broodwinning kwijt burelen, luchtvaart , hotels , restaurants, souvenier winkels, autolease, taxi's, gidsen, tripbussen, enz en dit voornamelijk in armere landen. Vind ik zeer erg.

  • marleen boone

    de een zijn dood is de andere zijn brood ik bedoel daarmee dat tui zijn prijzen bijna verdubbeld heeft voor zowel pakket reizen als voor tikets alleen ik vind het een schande hopelijk boekt er niemand nog een vlucht of pakket reis tot ze hun prijzen weer normaal maken voor mij is het een mafiawereld

Lees meer