Beeld ter illustratie
Shutterstock Beeld ter illustratie

Toch mogelijke compensatiepremie voor wie hinderpremie moet terugstorten

Ondernemers die hun hinderpremie moeten terugstorten omdat ze eigenlijk niet in aanmerking komen voor de premie doordat ze niet verplicht hebben moeten sluiten, zullen mogelijk toch een compensatiepremie krijgen. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord. Volgens de minister zal het bedrag meteen verrekend worden.

Axel Ronse (N-VA), Kurt Vanryckeghem (CD&V) en Caroline Gennez (sp.a) voelden minister Crevits aan de tand inzake de compensatiepremie nadat verschillende cateraars en andere zelfstandigen onlangs het bericht kregen dat ze de Vlaamse hinderpremie die ze hadden ontvangen in het kader van de coronacrisis moeten terugbetalen. 

Te strakke deadline terugbetaling hinderpremie 

Bij controles werd vastgesteld dat verschillende aanvragers geen recht hadden op de premie omdat ze geen locatie hebben moeten sluiten die voor klanten toegankelijk was, en dat is net een voorwaarde voor de hinderpremie. Pas wanneer ze de premie terugbetaalden, konden ze de compensatiepremie aanvragen. Maar de deadline voor de aanvraag van de compensatiepremie was 30 juni. Dat gaf bedrijven heel weinig tijd om het geld terug te storten en dat veroorzaakte onduidelijkheid en onzekerheid. 

Voorwaarde aanvraag compensatiepremie

Minister van Economie Hilde Crevits heeft daar nu een mouw aan gepast. Ondernemers die hun hinderpremie moeten terugstorten, kunnen hun aanvraag voor die premie omzetten in een aanvraag voor een compensatiepremie. De betrokken onderneming moet dan wel het geleden omzetverlies in de periode tussen 15 maart en 30 april kunnen aantonen. “Voor de ondernemers die hun hinderpremie moeten terugstorten, zal de mogelijke toekenning van de compensatiepremie meteen verrekend worden, als er tenminste voldaan is aan de voorwaarden”, aldus minister Crevits. 

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jennifer Peeters

    Waarom moeten ondernemers die niet gesloten waren een compensatiepremie krijgen? Toch plezant geld uit delen dat er niet is. Maar mensen die er echt recht op hebben die krijgen hun spaargeld niet terug hé. Zijn jullie niet beschaamd?

  • flip v.d. berg

    Sommige zaken moesten niet verplicht sluiten,maar er kwam geen mens meer buiten.dus ook nergens klanten! De rekeningen van handelshuur etc bleven wel binnen stromen. Door deze kleine onduidelijkheden,van wie wel en wie niet .zijn er veel kleine moedige ondernemers bankroet gegaan ! Liever miljoenen wegschenken aan ngo,s en buitenlandse projecten.dan de eigen ondernemers recht te helpen houden.

Lees meer