Jannie Haek noemt een eventuele beursgang van de Nationale Loterij “een mooi dossier” voor de Belgische belegger.
BELGA Jannie Haek noemt een eventuele beursgang van de Nationale Loterij “een mooi dossier” voor de Belgische belegger.

Topman wil Nationale Loterij naar de beurs brengen

De topman van de Nationale Loterij, Jannie Haek, pleit er in De Tijd en L'Echo voor om de staatsloterij naar de beurs te brengen. De Franse loterij trok gisteren met veel succes naar de beurs. “We zijn heel verontwaardigd dat hij dit in de pers aankondigt”, zegt Kurt Sissau van ACOD in een reactie. Liberaal vicepremier Alexander De Croo zegt dat het de overheid is die moet beslissen over een eventuele beursgang.

Haek zegt in de krant dat de Nationale Loterij drie jaar geleden al een zakenbank aanstelde om een beursgang te onderzoeken. Een scenario met een gedeeltelijke beursgang geniet zijn voorkeur. 

"Met een beursgang kunnen we de Belgische belegger een mooi dossier aanbieden in tijden waarin het spaarboekje niets opbrengt. Zo'n operatie verplicht de overheid ook om de regelgeving voor de kansspelsector op punt te zetten, en zou de afstand tussen de overheid en de Nationale Loterij groter maken", aldus Haek.

Vakbond

De uitspraken van Haek vallen slecht bij de socialistische vakbond. Het zit de ACOD-militanten vooral dwars dat ze de plannen in de krant moesten lezen. “Toen Française des Jeux (de Franse loterij, red.) naar de beurs trok, hebben we het voorgelegd op een ondernemingsraad. Toen werd gezegd dat het niet aan de orde was bij de Nationale Loterij”, aldus Kurt Sissau van ACOD.

De vakbond zegt tegen een privatisering te zijn, en gaat de eventuele gevolgen voor het personeel onderzoeken. Sissau wijst er nog op dat het maar om een idee gaat, dat momenteel bij gebrek aan regering toch niet realiseerbaar is.

Regering

Alexander De Croo zegt dat het aan de overheid toekomt om te beslissen over een eventuele beursgang van de Nationale Loterij. “De CEO kan veel willen, maar wij zijn als overheid eigenaar. Het is aan de eigenaar om te beslissen wat hij doet met het bedrijf”, aldus De Croo.

De Croo schuift de kwestie door naar de volgende regering. “Ik wil niet op de feiten vooruitlopen. Hopelijk komt er snel een nieuwe regering”, aldus de Open Vld’er. “Een regering in lopende zaken doet wat noodzakelijk en hoogdringend is. Een reflectie over de Nationale Loterij is interessant, maar niet hoogdringend

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Bosmans

    Dit is een bedrijf dat continu geld oplevert aan de overheid en dus beter dat dat niet verkocht wordt. Er is ook geen meerwaarde te verwachten aan een beursgang, integendeel, de winst gaat dan niet meer naar de maatschappij of goede doelen maar naar enkele rijke investeerders.

  • Yves Cordy

    De Nationale Loterij is enkel lucht. Ik wil zeggen, als niemand speelt is ze niets, heeft ze niets. Niet echt een solide basis om in te investeren. Gewoon een terloopse vraag : gaat de belgische staat ook 30% van de dividenden moeten afdragen aan de fiscus? Grapje.

Lees meer