Amerikaans president Donald Trump droeg  op 2 november 2017 Jerome Powell voor als opvolger van Janet Yellen bij de Federal Reserve.  Powell is in die functie sinds 5 februari 2018. Trump verwacht dat de Federal Reserve hem steunt.
REUTERS Amerikaans president Donald Trump droeg op 2 november 2017 Jerome Powell voor als opvolger van Janet Yellen bij de Federal Reserve. Powell is in die functie sinds 5 februari 2018. Trump verwacht dat de Federal Reserve hem steunt.

Trump verwacht steun van onafhankelijke Federal Reserve: "Goedkoop geld"

De Amerikaanse president heeft zich tijdens een benefietbijeenkomst kritisch uitgelaten over voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Volgens aanwezigen klaagde Trump over de renteverhogingen door de koepel van Amerikaanse centrale banken, onder leiding van de door hemzelf aangestelde Powell. Kritiek door een Amerikaanse president op de Fed is hoogst ongebruikelijk.

De Fed verhoogde de rente dit jaar al vijf keer, waarvan twee keer sinds Powell het overnam van Janet Yellen. Trump zou hebben gezegd dat hij verwachtte dat Powell voor "goedkoop geld" zou zorgen. Een renteverhoging zorgt er juist voor dat geld lenen duurder wordt. De Fed is van plan de rente dit jaar nog twee keer te verhogen. 

Hoewel Trump meerdere keren stelling nam tegen de renteverhogingen deed hij dat niet eerder zo op de man gericht als nu. Trump had evenwel ook al geen goede verstandhouding met de voorganger van Powell. Hij klaagde meerdere keren over haar beleid en Yellen op haar beurt uitte kritiek op de plannen van Trump tijdens diens verkiezingscampagne. 

De Fed is een onafhankelijk orgaan. In een exclusief interview met persbureau Reuters vandaag ontweek Trump de vraag of hij gelooft in de onafhankelijkheid van de Amerikaanse koepel van centrale banken. Trump gaf in het interview ook aan dat hij niet zal nalaten vaker kritiek te hebben op de Fed als die het beleid van renteverhogingen voortzet.

De opmerkingen van Trump werkten door op de financiële markten. De waarde van de dollar ging omlaag na de kritiek op Powell. 

49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Serge Surmont

    Mijn beste Geert, de grote economie wordt niet meer in USD gedaan, maar in €. De USD is dood. Als de belgische politiek, die dan ook nog kiest om brol vlieguig F35 te kopen, niet snel handeld en de USD buitengooien zit Belgie straks compleet op zijn gat. Vele grote krachtige landen nemen afstand van de usd...stop de struisvogelpolitiek.

  • Geert Vermeiren

    Terwijl Rusland en andere landen massaal Amerikaanse obligaties (= schuldpapier !) hebben buitengegooid en omgezet in goud, heeft Belgie sinds juni 2017 in het geniep voor 56,4 biljoen !!! Amerikaans schuldpapier opgekocht. Ik weet niet wie dat heeft beslist, maar daarmee zit België op een financiele atoombom. Indien de waarde van de dollar terug daalt, waar gezien de gigantische schuld van Amerika veel kans voor is, wordt België meegesleurd in de val en gereduceerd tot een derdewereldland !!!

Lees meer