Donald Trump
Photo News Donald Trump

Trump wil nulrente in VS

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rente in de Verenigde Staten op nul zet, of zelfs negatief maakt. Het is de zoveelste aanval van Trump op de Fed en diens baas, Jerome Powell.

Trump liet al meermaals weten dat hij de Amerikaanse rente veel lager wil. De Fed verlaagde die in augustus voor het eerst in meer dan tien jaar, tot de vork van 2 tot 2,25 procent. Uit notulen van die beleidsvergadering bleek naderhand dat enkele leden voorstander waren van een grotere renteverlaging. 

Op de Twitter lanceerde Trump een nieuwe aanval op "de naïviteit van Jay Powell en de Federal Reserve". Volgens de Amerikaanse president moeten zij "de intrestvoeten naar nul, of minder, brengen" en moeten de VS dan beginnen de staatsschuld te herfinancieren. "De kosten van de rentebetalingen zouden dan een stuk lager kunnen, terwijl we de leningen gelijk langer kunnen vastzetten" tweette hij.

De president is ten slotte van mening dat de VS "altijd de laagste rente zouden moeten betalen". Het is de schuld van Powell en de Fed dat in Amerika niet gebeurt wat andere landen wel doen. "Door die idioten missen we een kans die je maar één keer in je leven krijgt."

In Europa staat het belangrijkste rentetarief sinds maart 2016 op nul.

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bo Uvier

    Trump wil eigenlijk alleen maar de economische doodstrijd rekken tot na de Presidentsverkiezingen. Dit betekent ook dat we een beer van een crisis tegemoet gaan, je kan maar beter voorbereid zijn.

  • Paul De Mol

    De problemen met het huidige financiële systeem zijn alleen maar oplosbaar door dat systeem helemaal te laten crashen. Alle munten worden dan quasi waardeloos en alleen materiële goederen zullen hun waarde behouden. Vroeg of laat moet dat gebeuren, maar niemand wil de verantwoordelijkheid op zich nemen voor zo'n ongebreidelde inflatie. En dus modderen ze maar aan in de hoop dat het hun tijd duurt, ondertussen het probleem nog vele keren groter makend.

Lees meer