Trump ziet “goede kans” op deal met Mexico om importheffingen te voorkomen

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat er een “goede kans” is op een deal met Mexico. Daarmee zou de invoering van importheffingen op Mexicaanse producten vanaf maandag voorkomen worden. Als die deal er niet komt, worden veel producten vanuit Mexico vanaf volgende week met een heffing van 5 procent belast. Dat tarief loopt verder op naar mate een deal langer uitblijft.

“Als we een deal kunnen sluiten met Mexico, en die kans is groot, dan gaat Mexico per direct op grote schaal Amerikaanse landbouwproducten inkopen”, schreef Trump op Twitter. Gesprekken tussen de Verenigde Staten en Mexico werden hervat.

Trump gebruikte invoerheffingen tot nu toe vooral als wapen in de strijd om betere handelsvoorwaarden te bewerkstelligen met landen waaronder China. In het geval van Mexico eiste Trump ook dat het buurland meer doet om de instroom in de VS van migranten tegen te gaan. Daarnaast wordt ook gesproken over handel.

Uitstel

Volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence is er nog een lange weg te gaan in de onderhandelingen. Mexico zou aandringen op uitstel van de heffingen, zodat het land meer tijd krijgt om een antwoord te formuleren op de eisen rondom immigratie van Trump.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zei vrijdag ook hoopvol te zijn voor een akkoord met de VS. “Helaas worden commerciële onderwerpen gemixt met het onderwerp migratie. Daarbij wordt geen rekening gehouden met wat er in Midden-Amerika gebeurt, de ware crisis die zich daar voltrekt”, zegt hij met een verwijzing naar de vluchtelingenstroom.

Bekijk ook:

Groep van 400 migranten steekt grens Mexico-VS over.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Zo kan je ook aan politiek doen. Eerst vindt je zelf import heffingen uit. En daarna steek je een pluim op de eigen hoed omdat je met een deal import heffingen voorkomen hebt.

  • Paul Philippaerts

    Daar geef ik trump gelijk in. Mexico heeft niks op orde. Probeert zo veel mogelijk volk te exporteren naar de us, zo zijn ze de werklozen kwijt en vloeit er groot geld van die sukkels naar mexico. dan trekken ze miljarden binnen van de drugsspecialisten waaronder de regering, de politie , justite en alle ander medecitoyens die de drugstraffic organiseren. Als je daar niks aan doet dan heet je op zijn minst Obalma of Clinton

Lees meer