Uber ligt wereldwijd in de clinch met partijen die vinden dat zelfstandige chauffeurs in feite werknemers zijn .
Joel Hoylaerts / Photo News Uber ligt wereldwijd in de clinch met partijen die vinden dat zelfstandige chauffeurs in feite werknemers zijn .

Uber-chauffeur moet werknemer zijn volgens revolutionaire arbeidswet in Californië

Californië wil dat bedrijven achter de zogenaamde ‘gig economy’, zoals taxi-apps of maaltijdbezorgers, hun personeel voortaan als werknemer behandelen. De senaat van de Amerikaanse staat heeft hieromtrent een wet goedgekeurd. Als werknemer heeft men in Californië recht op het minimumloon, betaalde vakantie en ziekteverlof. De kwestie over het personeelsstatuut bij bijvoorbeeld Deliveroo is ook bij ons een punt van discussie.

De nieuwe wet die in Californië is aangenomen, schrijft voor dat mensen alleen als zelfstandige kunnen worden behandeld als hun werk buiten de gebruikelijke activiteiten van het bedrijf valt. De wet gaat wel pas in als de gouverneur die heeft ondertekend. Dat zou voor binnenkort zijn.

In Californië werken naar schatting ruim een miljoen mensen als zelfstandige via digitale platforms. Naast de aanzienlijk hogere kosten, is de nieuwe wet ook van symbolische waarde. Veel ontwikkelaars van apps voor de gig economy, die zich beroepen op hun innovatieve karakter, hebben hun zetel in Silicon Valley in Californië.

Bij taxi-app Uber werkt het personeel overal ter wereld als zelfstandige. Maar in steeds meer landen komt het bedrijf daarmee onder vuur te liggen. Ook in het Verenigd Koninkrijk bepaalde de op een na hoogste rechtbank vorig jaar dat Uber-chauffeurs eigenlijk werknemers zijn.

Bekijk ook: De geheimen van Uber

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Een zelfstandige kiest zelf zijn opdrachten, zijn werkuren en zijn prijs. Het is duidelijk dat geen enkele van die drie bij dergelijke schijn zelfstandigen het geval is.

  • Geert Landsman

    Het is zo simpel op te lossen, elk personeelslid dat voor jou bedrijf werkt of jouw in jouw naam werkt (simpel bewijs is voldoende!) moet in dienst verband staan. Al dan niet met contract maar dezelfde voorwaarden en beschermingen als het gewoon personeel. Gewoonweg verbieden op factuurbasis toe te staan dat er verloond wordt. Zo is het meteen gedaan met onderaanneming en andere onzin om zaken te ontduiken. Geen contract of aanstelling = baas vliegt bak in!

Lees meer