REUTERS

Unizo boos omdat Europa geen geld voorziet voor brexit-gevolgen bij kmo's

Unizo aanvaardt niet dat de Europese Commissie geen extra hulp zal voorzien voor bedrijven bij een no-dealbrexit. Dat stelt de ondernemersorganisatie in een persmededeling. Eerder bepleitte onder meer Unizo dat Europa financiële middelen zou vrijmaken voor bedrijven die op zoek moeten naar alternatieve exportmarkten en daarbij heel wat hulp en expertise kunnen gebruiken.

"Gelukkig heeft Vlaanderen wel subsidies voorzien, onder meer om met de steun van Flanders Investment & Trade (FIT) andere afzetmogelijkheden te onderzoeken", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. "Maar we hadden hier toch ook op meer Europese solidariteit gerekend van die lidstaten voor wie de impact van de brexit minder groot is."

Unizo herhaalt ook haar eis om bij een effectieve brexit (met of zonder deal) een voldoende ruime overgangsperiode te voorzien voor de nieuwe douaneformaliteiten. "Nu geldt 31 oktober als nieuwe einddatum. 

Maar net als de afgelopen jaren weten onze bedrijven nog altijd niet wáár ze zich precies moeten op voorbereiden. De uitkomst is nog altijd onduidelijk", vindt Danny Van Assche. "Net daarom verwachten we dat de douanediensten zich soepel opstellen in de periode meteen na de effectieve brexit.”

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Francis Potters

    Europa...slokt ieders geld op en wil elk land zijn wil opleggen. De brexit is een gevolg van deze waanzin. De EEG was goed maar nu is het een vernietigende ramp geworden....

  • Christine Laevers

    Traditionele landbouwers, ondernemingen die zich zo afhankelijk stellen van de E.U. Beseffen ze wel in welke kwetsbare positie ze zich hebben laten plaatsen ? De E.U. houdt iedereen onder de duim, begrijp ik meer en meer. Unizo doet mee met die vaudeville tot het doek eens valt voor de ene en voor de andere.

Lees meer