Unizo en NSZ schieten collectieve schadeclaims af

Net als het Verbond van Belgische Ondernemeingen (VBO) zijn ook ondernemersorganisaties Unizo en NSZ niet te spreken over de plannen van de regering om een regeling voor collectieve schadeclaims in te voeren.
 
Bedrijfsonvriendelijk
Unizo-topman Karel Van Eetvelt vindt dat individuele geschillen niet "in bulk" zouden mogen behandeld worden en Christine Mattheeuws van NSZ spreekt van een nieuwe "bedrijfsonvriendelijke maatregel".

Gellingen, Fortis, L&H
De federale regering werkt aan een wettelijke regeling voor collectieve schadeclaims. Die zal het voor slachtoffers van massaschade, zoals de gasramp in Gellingen of het beleggersleed bij Fortis of Lernout & Hauspie, gemakkelijker maken om hun schade te verhalen op schuldigen. Het VBO is niet te spreken over de regeringsplannen en wil het wetsontwerp blokkeren.
 
Uitzonderingen
Ook ondernemersorganisaties Unizo en NSZ zijn tegen. Unizo-topman Van Eetvelt geeft wel toe dat zogenaamde 'class actions' een goede manier kunnen zijn om mega-processen, zoals dat van de gasramp in Gellingen, op een efficiënte manier te behandelen, maar dat moeten uitzondering blijven. Een toepassing op kmo's kan niet voor Unizo. "Een kmo-onderneming die geconfronteerd wordt met een groepsvordering, mag het faillissement aanvragen. Dat kan dus niet", aldus Van Eetvelt. Bovendien zou het volgens Van Eetvelt de kwaliteit van de rechtspraak in het gedrang brengen als individuele geschillen "in bulk" zullen worden behandeld.

Consument overbeschermd
Christine Mattheeuws van NSZ noemt de voorgestelde regeling "ontluisterend". Zij vreest dat de collectie schadeclaims een zware impact kunnen hebben op het bedrijfsleven. Het NSZ hekelt ook het feit dat de regering opnieuw een maatregel neemt die de consument beter moet beschermen, maar dat maatregelen die ondernemingen moeten helpen (bv. het betalingsbevel), uitblijven. "Consumenten krijgen in ons land een pak beschermingsmaatregelen, ondernemers niet", aldus Mattheeuws. (belga/lb)

Lees meer