REUTERS

Vakbonden bij Ryanair furieus om miljoenenbonus voor O’Leary

Het voorstel om Ryanair-baas Michael O'Leary een bonus van in potentie 99 miljoen euro te geven, is bij vakbonden in het verkeerde keelgat geschoten. Onder meer de Nederlandse pilotenvakbond VNV spreekt van een verkeerd signaal bij de Ierse prijsvechter, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

Ryanair gaf O'Leary onlangs een groot pakket aandelenopties. Die kan hij verzilveren als een winst van 2 miljard euro of meer wordt gerealiseerd of wanneer de beurskoers van het bedrijf in de komende vijf jaar naar 21 euro stijgt. Nu is het aandeel ruim 11 euro waard.

Volgens de VNV zorgt dit type bonus er voor dat O'Leary nog minder oog zal hebben voor zijn personeel. Daarbij wijst de bond op zaken als schijnzelfstandigheid en gebrekkige of geen ziekteregelingen bij Ryanair. Ook de Britse collega-bond Balpa vindt de bonus te hoog.

Sinds eind 2017 erkent Ryanair vakbonden. Maar onderhandelingen over onder meer arbeidsvoorwaarden met de bonden lopen alles behalve soepel. Ryanair kampte vorig jaar met een reeks stakingen van piloten en cabinepersoneel in hun roep om betere werkomstandigheden.

29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • robby van ballaert

    veel mensen zullen commentaar geven op deze premie, maar het zullen wel zij zijn die volgende weken en maanden in de ryanair vliegtuigen stappen. samen met die klimaatbetogers die de vervuiling vervloeken als het hen uitkomt.

  • Patrick Vandeputte

    Hilarisch die 'verdedigers' van O'Leary. Zijn waarschijnlijk ook managers die alle mogelijke redenen zoeken om anderen te ontslaan zodat ze zelf bonussen krijgen. Verwerpelijk volk dus.

Lees meer