Gregory Van Gansen / Photo News

Vakbonden: "FNG kan vanaf vandaag lonen niet meer betalen"

Het personeel bij modegroep FNG ontvangt vanaf vandaag  geen loon meer. Dat zegt vakbond ACV Puls in een persbericht. Volgens CEO Paul Lembrechts gaat het om een probleem voor dit weekend, omdat de bankrekeningen geblokkeerd zijn en er pas maandag een curator zou worden aangesteld. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vrijdag legde modegroep FNG voor de Mechelse ondernemingsrechtbank de boeken van twintig vennootschappen officieel neer. Volgens het bedrijf zelf trokken banken uiteindelijk de stekker uit het bedrijf, door uitstaande kredieten op te eisen en bankrekeningen te blokkeren.

CEO Paul Lembrechts kondigde vrijdag aan dat FNG vanaf 1 augustus de lonen niet meer kan betalen, meldt christelijke vakbond ACV Puls zaterdag. "Lembrechts zegt geschrokken te zijn van de ongezien agressieve demarches van de banken. Die maken het bijzonder moeilijk om de continuïteit in de Belgische winkelketens te verzekeren", schrijft de vakbond in een persbericht.

Volgens Lembrechts gaat het om een probleem voor dit weekend. "De lonen voor juli zijn betaald op de 25ste, toen we nog toegang hadden tot onze bankrekeningen. Die toegang hebben we nu niet meer, dus wij als management kunnen niet meer garant staan voor de betaling. De banken, die op dit moment economisch eigenaar zijn van de vennootschappen, hebben ons vrijdagnamiddag laten weten niet garant te willen staan voor de lonen. Dat hebben we aan de werknemers gecommuniceerd."

Faillissement

Op maandagochtend zal de ondernemingsrechtbank wellicht het faillissement van de vennootschappen bevestigen. "Op dat moment wordt een curator aangesteld, die op zijn beurt met de banken zal overleggen over de lonen", zegt Lembrechts. "Maar voor dit eerste soldenweekend is er voorlopig dus een probleem."

Nog volgens ACV Puls zou FNG haar werknemers op dit moment verplichten om te gaan werken, maar dit wordt door Lembrechts ontkend. "Er is geen sprake van een verplichting. Als werkgever geven wij de mogelijkheid om te komen werken, maar we hebben heel duidelijk gemaakt geen onwettige afwezigheden te zullen opnemen. De werknemer kan dus zelf beslissen of hij dit weekend komt werken of niet."

Over welke winkels van de modegroep er op de eerste soldendag precies open zijn, bestaat voorlopig onduidelijkheid. "Bij CKS heb ik vrijdag te horen gekregen dat ze zaterdag bijna allemaal zouden openen", zegt Lembrechts. "Op de winkels van Brantano heb ik minder zicht, maar ook daar zou een belangrijk aantal winkels open zijn."

Toch heeft ACV beslist om de situatie als staking te erkennen. "Wij willen de werknemers niet in onveilige toestanden storten, als ze weigeren om in deze penibele omstandigheden gratis te gaan werken, mogen ze thuis blijven", zegt vakbondsman Sven De Scheemaeker. 

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eric Grosemans

    @ Griet Maes, arbeiders worden tweemaal per maand uitbetaald. Een voorschot, meestal in de tweede helft van de maand, en een afrekening in het begin van de daaropvolgende maand. Bedienden worden doorgaans eens in de maand uitbetaald.

  • Alexa Grieken

    Dit is een voorbode van wat ons nog meer te wachten staat, stilletjes valt het kaartenhuisje ineen. Na de winter zullen we zien welke industrietakken kunnen overleven en hoe de banken er niets aan zullen doen om ons te helpen zoals wij hun hebben geholpen.

Lees meer