UNKNOWN

Vastgoedmarkt tijdens zomermaanden afgekoeld

De vastgoedmarkt in België is tijdens de zomermaanden opnieuw afgekoeld, zo bleek bij de voorstelling van de Trends Vastgoedgids 2010. Vooral juli was zwak wat het aantal transacties betreft.

De afkoeling van de vastgoedmarkt blijkt uit de gegevens (aard en prijs van een transactie) die de notarissen nog voor het verlijden van een akte elektronisch registreren. Het gaat dus om de meest recent beschikbare cijfers.
 
Blijkt dat er in juli 18 procent minder transacties plaatsvonden dan in juni. Er is het effect van de zomervakantie, maar ook tegenover juli vorig jaar was er nog een sterke daling (-8 pct). Augustus deed het dan weer iets beter, met ongeveer dezelfde (-1 pct) activiteit tegenover augustus vorig jaar. Voor september blijft het nog koffiedik kijken, maar Bart Van Opstal, voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, houdt toch rekening met een trimestriële daling.
 
Tijdens de zomer daalden de prijzen van de appartementen in België met 4,2 pct tegenover het eerste semester. Bij de huizen bleven de prijzen nog stijgen, vooral in Vlaanderen (+7,5 pct).
 
Volgens Van Opstal is de afkoeling geen reden tot paniek. Waarschijnlijk heeft de Belg wat voorzichtig gereageerd op de forse prijsstijgingen in de eerste maanden van dit jaar. "Daarenboven is de barometer al een jaar min of meer stabiel, wat wijst op een stabiele markt. De Belg heeft de financiële crisis duidelijk sneller verteerd dan in de buurlanden." (belga/sps)

Lees meer