.
ANP .

Exclusief voor abonnees

Verandert er iets voor jou? Alle vragen over de woonbonus beantwoord

De Vlaamse regering knoopte vanmorgen de losse eindjes van de woonbonus aan elkaar. Om te bepalen of je recht hebt op de woonbonus, dan wel op de verlaagde registratierechten, zal gekeken worden naar de datum van het verlijden van de akte, en niet naar het compromis. Maar wat als je al van de woonbonus geniet en een nieuwe woning wil kopen?  Wat als je je lening laat herfinancieren? En wat als je nieuwbouw koopt? We lijsten het even voor u op.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ik heb een woning en geniet van de woonbonus. Verandert er iets voor mij? 

Neen, voor wie al een woning heeft, verandert er niets: u blijft genieten van de woonbonus, maar u zal het nog resterende fiscale voordeel niet meer kunnen uitbreiden door de looptijd van de lening te verlengen. Concreet: u kan het bedrag voor de 15 resterende jaren niet plots gaan spreiden over 20 jaar, om langer van te woonbonus te kunnen genieten. Het is te zeggen: vanaf 1 januari kan dat niet meer. Tot 31 december kan het wel nog: wie zijn looptijd nog wil verlengen, moet dus snel zijn. 

Ik heb al een woning. Behoud ik mijn woonbonus als ik een nieuw huis koop? 

Ja. Wie al geniet van de woonbonus en ‘pandwissel’ of ‘hypotheekruil’ doorvoert (= je oude huis verkopen en een nieuwe woning kopen) behoudt zijn woonbonus, ook als hij pas na 1 januari een nieuwe woning koopt. Want: de lening, waarvoor het fiscaal voordeel geldt, blijft lopen. De hypotheek slaat gewoon op een ander huis. Als u een duurder huis koopt, mag u wel niet gaan bijlenen. Anders vervalt de woonbonus. 

Tip: wie al een woonbonus heeft, wacht best tot na 1 januari om een nieuwe woning te kopen. Zo genieten ze ook van de lagere registratierechten (6 in plaats van 7%).

Behoud ik mijn woonbonus als ik mijn lening laat herfinancieren?

Ja, tenzij u meer leent dan u nog moest terugbetalen. Het fiscale voordeel geldt alleen voor het bedrag dat op 1 januari nog open staat. 

Ik wil een eerste woning kopen. Waar moet ik op letten om nog te profiteren van de woonbonus? 

Als u nog recht wil hebben op de woonbonus, is het belangrijk dat je akte voor 31 december bij de notaris wordt verleden. Dat gebeurt meestal 2 à 3 maanden na het ondertekenen van de verkoopsovereenkomst of compromis, afhankelijk van de tijd dat de notaris nodig heeft om de nodige documenten in handen te krijgen. Dat heeft hij niet volledig zelf in de hand.

Ik ging nog niet naar de bank voor een lening. Is het realistisch om alles nog op tijd rond te krijgen? 

Het wordt zeer nipt. Gouden regel: vraag het aan de notaris. In de praktijk zal hij niet 100% kunnen garanderen dat u de woonbonus nog krijgt, maar hij zal wel een goede inschatting kunnen maken, afhankelijk van het pand dat u wil kopen. 

Moet ik voor 31 december al in mijn nieuwe woning wonen om recht te hebben op de woonbonus? 

Neen. Als de akte verleden wordt voor 31 december, heeft u sowieso recht op de woonbonus. De intentie om te verhuizen volstaat, als u tenminste nu al in het Vlaams Gewest woont. Maar: pas als u er effectief intrekt, kan u er fiscaal van beginnen genieten. Uzelf domiciliëren in het nieuwe huis is daarbij niet noodzakelijk: u moet vooral kunnen aantonen dat u er effectief woont, maar dat kan ook met facturen van gas, elektriciteit, internet,... En wat als u er nog niet kan gaan wonen omdat u nog in een andere regio werkt of tijdelijk intrekt bij uw zorgbehoevende moeder? Dan kan u een uitzondering vragen aan de belastingdienst. Ook als er contractuele belemmeringen zijn - de huidige eigenaar wil er nog een half jaar in wonen, tot hij in zijn nieuwe woonst kan - of u nog zwaar aan het verbouwen bent, kan u zo'n uitzondering aanvragen. 

Opgelet: wie in Brussel woont en niet voor het einde van dit jaar verhuist is, zal een jaar moeten wachten om de woonbonus te krijgen. En wie te laat is voor de woonbonus, moet wel binnen de 2 jaar gedomicilieerd zijn in het nieuwe huis, om van de verlaagde registratierechten te kunnen genieten. 

Wat als ik nieuwbouw wil kopen?

Dan haast u zich maar best om nog van de woonbonus te kunnen genieten. Laat u uw akte pas volgend jaar verlijden, dan grijpt u ernaast. Bovendien profiteert u niet van de verlaagde registratierechten van 6%, want u betaalt geen registratierechten. U betaalt 21% btw.

Wat als ik een tweede woning of buitenverblijf wil kopen?

Hier verandert voorlopig niets, want in tegenstelling tot de woonbonus voor de eerste woning is de woonbonus voor de tweede woning federale materie. Die blijft voorlopig bestaan. De registratierechten voor een tweede woning (10%) gaan niet naar omlaag. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Anthony van der Borght

    En gaan ze niks doen aan de mensen die appartement verhuren . Om het betaalbaar te maken . Om iets te huren in Brussel. Moet je een krot nemen om het te kunnen betalen . Of op straat slapen .!!!

  • Frans Berghmans

    Dat is allemaal goed en wel maar wat met als je een lening wil aan gaan om te bouwen daar vind ik nergens iets van ?????

Lees meer