Getty Images

Verkoop van computers en laptops nam vorig jaar wereldwijd af

Ondanks een toename in het tweede en derde kwartaal, is de verkoop van computers en laptops in 2018 wereldwijd achteruitgegaan. Dat meldt onderzoeksbureau Gartner. Vorig jaar werden 259,4 miljoen computers verkocht, een daling met 1,3 procent tegenover een jaar eerder. 

In het vierde kwartaal daalde de verkoop zelfs met 4,3 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. “Net wanneer de computermarkt positieve resultaten begon te boeken, heeft een tekort aan processors (CPU's) geleid tot problemen in de productieketen. Na twee kwartalen van groei is het aantal verkochte pc's afgenomen in het vierde kwartaal", zegt analist van Gartner Mikako Kitagawa.

Tekort

"Het tekort aan processors heeft ervoor gezorgd dat verkopers niet konden beantwoorden aan de vraag die gecreëerd werd door de upgrades van bedrijfscomputers", gaat hij verder. “We verwachten dat deze vraag er nog zal zijn in 2019, wanneer er weer meer processors beschikbaar zijn." 


Daarnaast heeft de politieke en economische onzekerheid in bepaalde landen geleid tot een mindere verkoop. "Er heerste zelfs onzekerheid in de Verenigde Staten, waar de economie het over het algemeen goed doet, bij kwetsbare groepen zoals de kmo's. De vraag van private klanten bleef bovendien laag tijdens de feestdagen. Koopjes tijdens die periode zijn geen belangrijke factor meer om een computer te kopen", klinkt het.

Lenovo heeft in het vierde kwartaal HP Inc. voorbijgestoken als wereldwijd marktleider (24,2 procent marktaandeel), mede dankzij de joint venture die het bedrijf in mei vorig jaar vormde met Fujitsu. Lenovo heeft ook een sterk kwartaal in de VS achter de rug en tekende een groei op van 5,9 procent. HP Inc. volgt op de tweede plaats met een marktaandeel van 21,7 procent. Dell is nummer drie met 15,9 procent.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Buyck

    De tablets en smartphones ontlasten de werkdruk van de computers en laptops en daardoor wordt de levensduur van de cpu verlengd. Ik heb een laptop uit 2012 en die doet het nog uitstekend... Intensief/exclusief gebruik stresseert de cpu...

Lees meer