ShutterStock

Vertrouwen consument stijgt lichtjes (maar blijft erg zwak)

Het vertrouwen van de consument is in mei licht gestegen, maar blijft bijzonder zwak. Dat blijkt uit de consumentenenquête van de Nationale Bank.

In april stortte het vertrouwen van de consument als gevolg van de coronacrisis volledig in. In mei is dat vertrouwen weer iets toegenomen. De consument is wat minder pessimistisch over de algemene economische ontwikkelingen. Er is daarentegen wel wat meer pessimisme over de werkloosheid in ons land.

De gezinnen zijn wat minder ongerust over hun financiële situatie het komende jaar, hoewel het tijdelijke inkomensverlies als gevolg van het coronavirus voor veel gezinnen voorlopig nog aanzienlijk blijft. Dat is vooral voor zelfstandigen het geval. Zowat 45 procent lijdt een inkomensverlies van meer dan 30 procent in vergelijking met een normale situatie, voor de helft van die groep gaat het zelfs om een inkomensdaling met meer dan de helft. Bijna 20 procent van de zelfstandigen verliest tussen de 10 en 30 procent van het inkomen, 36 procent lijdt geen of minder dan 10 procent inkomensverlies. 

Bij de loontrekkenden, die door stelsels van tijdelijke werkloosheid minstens een deel van hun inkomen gewaarborgd zien, heeft bijna 70 procent geen of minder dan 10 procent inkomensverlies. Bijna 20 procent verliest tussen de 10 en 30 procent, 12 procent moet het met meer dan 30 procent minder inkomen doen. De gepensioneerden en inactieven zijn financieel het minst getroffen door de coronacrisis, omdat die groepen van een gewaarborgd inkomen genieten.

Gewapend

Niet alle gezinnen zijn even goed gewapend tegen dat inkomensverlies. Uit de enquête blijkt dat de spaarbuffer voor iets meer dan 10 procent van de gezinnen zelfs nog geen maand aan levensnoodzakelijke uitgaven kan dekken. Voor een vijfde van de gezinnen dekt de buffer maar één tot drie maanden aan basisuitgaven, voor 16 procent gaat het om drie tot zes maanden. Iets meer dan de helft van de gezinnen kan langer dan zes maanden verder. 

Zowat tien procent van de gezinnen bevindt zich daardoor in een zeer kwetsbare situatie. Zij lijden een inkomensverlies van zeker 10 procent en hebben een spaarbuffer van maximaal 3 maanden. De gezinnen verwachten door de coronacrisis het komende jaar trouwens iets minder te kunnen sparen dan het vorige jaar.

Lees ook: België ontsnapt door coronacrisis aan strenger Europees begrotingstoezicht

Bekijk ook:

WHO-baas waarschuwt: “Heropen de economie niet te snel”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Francine vanderstraeten

    Gaat dit artikel alleen over mensen die voedsel bonnen krijgen of mensen die aan de kassa betalen, zoniet zou men toch moeten weten dat het wekelijkse winkelkarretje zo een 10% méér kost, en wat eens opgeslagen is niet meer afslaagt, enz...op alle gebied. + de corona toeslag, we begrijpen het maar betalen het!

Lees meer