Enkele schepen van DEME in de Antwerpse haven.
Photo News Enkele schepen van DEME in de Antwerpse haven.

Vlaams baggermonopolie na bijna 50 jaar op de schop

Vanaf 2022 kunnen alle baggeraars ter wereld meedingen naar baggercontracten op de Antwerpse Linkeroever. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) maakt zo een einde aan het bijna 50 jaar oude monopolie van DEME en Jan De Nul, dat de twee honderden miljoenen opleverde. Dat bericht De Tijd.

In de Antwerpse haven op Linkeroever moet er constant worden gebaggerd in de dokken en in de vaargeulen. Op het monopolie van de twee baggeraars was al lang kritiek. Het Rekenhof noemde het overheidscontract in 2016 in een uitvoerig rapport strijdig met de openbare orde en absoluut nietig omdat het principe van de mededinging werd miskend.

De Vlaamse overheid ondernam de jongste jaren meerdere pogingen om het contract te verbreken, maar die mislukten. Tot nu. Weyts slaagde erin de baggeraars over de streep te halen zonder een schadevergoeding te betalen.

DEME en Jan De Nul mogen het lopende contract van 1972 blijven uitvoeren tot 2022. Daarna wordt het gekoppeld aan twee andere grote contracten en kunnen alle baggeraars ter wereld inschrijven. Het valt niet uit te sluiten dat de Nederlandse baggeraars Boskalis en Van Oord hun kans wagen, aldus de krant.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ronny Biesen

    Het monopolie is niet het probleem. Wel de torenhoge prijzen die men er voor betaald. Alle werken voor de staat of het nu baggeren of wegenwerken zijn, worden veel te veel betaald. Niemand houdt er controle op. Een paar goede, harde inkopers kunnen voor Belgie miljarden besparingen brengen.

  • Kjelt Van de Broeck

    Waarom zou je eigen bedrijven niet eerst plaatsen. Denk toch eens na!

Lees meer