5 Foto Vervondel.
UNKNOWN Foto Vervondel.

Vliegtuig breekt in twee op Zaventem

Een vrachtvliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Kalitta Air is op de luchthaven van Zaventem van de landingsbaan geschoven en is in tweeën gebroken. De Boeing 747 Jumbo zou op weg geweest zijn naar Bahrein met een 'diplomatieke vracht'. Of die vracht zorgt voor extra gevaar voor de omgeving, is onbekend. Een gebied rond de crash is afgezet. Dat meldt de VRT nieuwsdienst. Het trein- en vliegverkeer is verstoord door het ongeval.

Geen gewonden
De brandweer van Vilvoorde en de woordvoerder van Brussels Airport verzekeren dat er geen gewonden zijn. Eerder melde de VRT nieuwsdienst 4 lichtgewonden. In het totaal waren er vijf bemanningsleden, van wie er één in shock zou zijn. Ondertussen is ook al het gevaar geweken. Even was er een probleem met lekkende kerosine, maar dat was rond 15.30 uur onder controle.

Mislukte opstijgingspoging
De Boeing 747 probeerde op te stijgen; maar dat mislukte. Het vliegtuig begon te schuiven, brak in twee en schoof vervolgens over elkaar. De brandweerkorpsen van Brussel, Zaventem en Vilvoorde werden naar de luchthaven geroepen. De brandweer heeft schuim gespoten op de motoren en blust momenteel het vliegtuig. Dat is een preventieve maatregel, om het schroot af te koelen. Volgens ooggetuigen is er op geen enkel moment brand uitgebroken.

Rampenplan
De gouverneur van Vlaams-Brabant en staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) gaven samen met Brussels Airport en de Zaventemse burgemeester een gezamenlijke persconferentie. Kort na 13.30 uur werd het provinciaal rampenplan afgekondigd. Het treinverkeer tussen Brussel en Leuven verloopt ondertussen opnieuw normaal. Het luchtverkeer loopt nog kleine vertragingen op. Een expert van het parket is ter plaatse. (belga/edp/tdb)

5
UNKNOWN
5
UNKNOWN
5
UNKNOWN
5
UNKNOWN

Lees meer