EPA

Vragenlijst geeft uitsluitsel of uw winst op bitcoins wordt belast

Is de meerwaarde op cryptomunten zoals bitcoins belastbaar? Wie daar zekerheid over wil, kan uitsluitsel vragen bij de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB), schrijft De Tijd.

Op basis van een vragenlijst met 17 vragen oordeelt de rulingdienst sinds deze week per geval of er sprake is van onbelaste, diverse of beroepsinkomsten. Volgens Gertjan Verachtert en Daan Van Nieuwenhove, advocaten bij Sansen International Tax Lawyers, zal de rulingdienst geen voorafgaandelijke beslissingen nemen over transacties in 2016 of eerder. "Voor verrichtingen in 2017 en 2018 kan wel een voorafgaande beslissing gevraagd worden zolang de aangifte in de personenbelasting niet is ingediend."

Als de meerwaarde op bitcoins onderdeel is van het normale beheer van privévermogen als goede huisvader, wordt ze in principe niet belast. Maar als iemand met hoge risico's inspeelt op de hevige prijsschommelingen, en dus speculeert, wordt de meerwaarde belast als een divers inkomen tegen 33 procent. Professionele traders of 'bitcoin miners' betalen 25 tot 50 procent.

"Een ruling geldt in principe alleen voor een concreet dossier. Maar wie geen ruling vraagt, kan zich enigszins spiegelen aan de vragenlijst", zegt Van Nieuwenhove.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • james vroman

    ze willen wel maar ze kunnen niet ...

  • Bart Verbeeck

    Waarom winst belasten? Je neemt volgens iedereen enorme financiele risco's. Waarom zouden anderen daar moeten van profiteren? Winst belasten kan enkel als verlies aftrekbaar is, gewoon logisch gevolg, punt.

Lees meer