Een groot deel van de huishoudelijke taken komt nog steeds bij vrouwen terecht.
ANP XTRA Een groot deel van de huishoudelijke taken komt nog steeds bij vrouwen terecht.

Vrouwen verdienen nog altijd 8 procent minder dan mannen met zelfde job en loopbaan

De ongelijkheid tussen vrouwen en mannen blijft ook vandaag nog een realiteit. Dat blijkt uit een memorandum  van de federale, Brusselse en Waalse raden voor Gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Zo verdienen vrouwen nog altijd minder dan mannen, zelfs als ze exact dezelfde job uitoefenen, en dezelfde loopbaan hebben.

Maar de ongelijkheid beperkt zich niet tot de loonkloof. Ook wat deeltijds werken betreft, zijn er grote verschillen tussen mannen en vrouwen. In de jaren 70 werden vrouwen aangemoedigd om deeltijds te gaan werken. In 2016 werkte 44,9 procent van de vrouwen deeltijds, tegenover 10,8 procent bij de mannen. Daardoor is het voor heel wat vrouwen nog steeds niet vanzelfsprekend om op lange termijn economisch onafhankelijk te zijn, noch om de huishoudelijke taken gelijk te verdelen over de partner. Dat zegt Dominique De Vos, voorzitter van de commissie Sociale zekerheid van de federale raad.

In het memorandum pleiten de raden voor een verplicht en verlengd geboorteverlof van 20 dagen, waar beide ouders gebruik van kunnen maken. “Dat zou een stap zijn in de richting van een betere verdeling van de familiale lasten”, klinkt het. 

Om naar gelijkheid te gaan op loonvlak is volledige transparantie nodig over  loon, inclusief de extra-legale voordelen, waar volgens de drie organen minder vrouwen van kunnen genieten.

43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Johan Van Biesen

    Als je op restaurant gaat moet de man betalen, op café ook, dus is het maar normaal dat ze meer verdienen, de vrouwen hun loon is in hun mening zakgeld...en dan wenen om gelijkheid, wake up.

  • Nico Dakman

    Peggy, ik denk dat er veel meer mannen zijn die dit doen dan je denkt ofwel ben je slecht getrouwd. Ik denk dat die loonkloof toch wel wat scheefgetrokken is hoor want sommige laagbetaalde jobs zoals kuisenw worden grotendeels door vrouwen gedaan wat het gemiddelde omlaag haalt, ik heb in mij carriere nog nooit een vrouw minder weten verdienen dan een man in dezelfde functie.

Lees meer