Onderhandelaars van Trump en Xi Jinping praten over uitstel van de handelstarieven.
AFP Onderhandelaars van Trump en Xi Jinping praten over uitstel van de handelstarieven.

VS en China onderhandelen over uitstel handelstarieven die zondag ingaan

Amerikaanse en Chinese onderhandelaars zijn in overleg over uitstel van nieuwe handelstarieven van de Verenigde Staten tegen China die komende zondag zouden ingaan. De partijen vinden toenadering over een voorlopige handelsdeal, aldus bronnen rond de gesprekken.

Op 15 december zouden importheffingen op meer dan 160 miljard dollar aan Chinese goederen in werking treden. Peking en Washington werken nog aan een zogeheten ‘fase 1-deal’. Er wordt nu gespeculeerd dat de Amerikaanse president Donald Trump met uitstel komt voor de tarieven.

Vrijdag maakte China nog bekend dat bepaalde importeurs geen extra heffingen hoeven te betalen op onder andere soja en varkensvlees uit de VS. Die hogere tarieven waren eerder ingevoerd als vergelding voor handelsbarrières die het Witte Huis had opgeworpen. Dit werd gezien als toenadering. Overigens heeft Trump wel vaker tarieven uitgesteld tegen China die dan op een later moment toch in werking traden.

De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross zei op tv-zender Fox dat het vooral belangrijk is dat een goede handelsdeal wordt gesloten met China. Volgens hem wordt de onderhandelingspositie van de VS elke dag sterker. Begin deze maand zei Trump nog te kunnen wachten met een handelsovereenkomst met Peking tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Beurzen

De naderende deadline voor extra handelstarieven hing als een donkere wolk boven de financiële markten en bij beleggers vielen de geluiden aan het handelsfront dan ook in goede aarde. De koersverliezen op de Europese beurzen werden wat teruggedrongen, terwijl ook het sentiment op Wall Street enige verbetering toonde.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer