We kopen weer meer vastgoed aan zee

De verkoop van appartementen aan zee zit weer in de lift. Sinds 2012 waren de prijzen flink gedaald, maar die trend is vorig jaar omgeslagen. De prijzen stijgen weer en er worden meer woningen verkocht aan de kust dan in het binnenland.

De aantrekkingskracht van de zee, maar ook de terreurdreiging speelt merkwaardig genoeg mee. Bart Van Opstal, de voorzitter van de Federatie Notarissen legt de nieuwe tendensen uit: "Ten eerste zien we dat het aantal transacties is toegenomen: er zijn om en bij de 10 procent meer vastgoedtransacties. En ten tweede zien we ook dat de prijzen terug aan het stijgen zijn na een periode van daling. Appartementen zijn ongeveer 2 procent duurder geworden in 2015 en de appartementen op de zeedijk zijn zelfs 3 procent duurder geworden in 2015."

Er is een logische verklaring voor de heropleving van het vastgoed aan de kust. Zo staan de rentetarieven voor leningen historisch laag. Daarnaast brengt het spaarboekje niets meer op en zoeken de mensen alternatieven. En dan blijkt vastgoed een betrouwbare belegging die de bankencrisis goed overleefd heeft.

Lees meer