Welke richting moet Europese Unie uit? “EVP werd recent nog verzameling dinosauriërs genoemd”

De 'Spitzenkandidaten' van zes Europese politieke families hebben vanavond een pittig debat gehouden over de richting die de Europese Unie de komende vijf jaar uit moet. Een paar scherpe tussenkomsten legden de inhoudelijke verschillen meermaals bloot. Wat opviel, was dat vooral de Duitser Manfred Weber als kandidaat-Commissievoorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) op weinig sympathie kon rekenen.

Vooral toen het thema klimaat aangesneden werd, kreeg Weber het hard te verduren. Hij en de EVP zijn het ermee eens dat de EU tegen 2050 klimaatneutraal moet worden, maar Weber waarschuwde voor onbetaalbare maatregelen en ingrepen die bepaalde bevolkingsgroepen -zoals de arbeiders in de auto-industrie- hard zouden treffen.

"Het zijn niet mijn woorden, maar een ngo noemde de EVP recent nog een verzameling dinosauriërs", riposteerde de socialistische Spitzenkandidat Frans Timmermans. "Ik ben het riedeltje beu dat de sociaal zwakkeren de dupe dreigen te worden van ons klimaatbeleid. Het is pas wanneer we bij de pakken blijven zitten dat de schade berokkend wordt. Hoe langer we wachten, hoe erger het wordt."

Belg present
De groene Ska Keller wilde van Weber dan weer weten waarom de EVP in het Europees Parlement tegen meer ambitieuze klimaatdoelstellingen stemde. Margrethe Vestager, de kandidaat van de liberalen, zette Weber op zijn plaats toen hij het beleid van de Europese commissaris voor Klimaat (de EVP'er Miguel Arias Cañete; nvdr) verdedigde. "Miguel deed zijn werk goed omdat hij deel uitmaakt van de Commissie, niet omdat hij een EVP'er is", klonk het.

Aan het debat nam ook een Belg deel. Nico Cué is geboren in Spanje, groeide op in Luik en is tijdens deze campagne het uithangbord van Europees Links. Hij benadrukte de meerwaarde die migranten kunnen hebben voor de Europese economie - “Ik was er zelf ooit een" - en vond Webers pleidooi voor een alomvattende oplossing voor het migratievraagstuk "schandalig".

Vreemde eend in de bijt
De vreemde eend in de bijt was de Tsjech Jan Zahradil. Hij vertegenwoordigde de Alliantie van Conservatieven en Hervormers en benadrukte bij elke tussenkomst het belang van de natiestaten. Hij is niet tegen de Europese Unie, maar argumenteerde dat wat hem betreft de slinger te veel is doorgeslagen naar het Europese niveau. Het kwam hem op een pittige repliek van Frans Timmermans te staan toen hij betoogde dat individuele landen beter geschikt zijn om economische problemen als jeugdwerkloosheid aan te pakken. "Zou Tsjechië zonder hulp van de Europese structuurfondsen even welvarend geweest zijn? ", wilde Timmermans weten. Waarop Zahradil moest toegeven dat "ze wel hebben geholpen".

“Laten we samenwerken”
Timmermans maakte overigens een opvallende opening naar de groenen van Ska Keller en het uiterst links van Nico Cué. "Laten we de komende jaren samenwerken", zei hij over het klimaatbeleid. "Zo zullen we ook de liberalen en anderen kunnen overtuigen, van (de linkse Griekse premier Alexis; nvdr) Tsipras tot (de Franse president Emmanuel; nvdr) Macron."

Eerder op de dag hield een partijgenoot van Timmermans een gelijkaardig pleidooi. Udo Bullmann, de socialistische fractieleider in het uittredende Europees Parlement, zei dat enkel Timmermans de nieuwe Commissievoorzitter kan worden. Het moet volgens hem mogelijk zijn om een progressieve meerderheid op de been te brengen. Ook Bullmann maakte een opening naar de andere groepen en leek de EVP te willen omzeilen.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christian Alex

    Met taxfairnes bedoelt de EU enkel dat u meer belasting moet betalen. Zo was er de antiwitwaswetgeving, zogezegd om criminelen te pakken, in werkelijkheid om de shoppende spaarder in de EU te pakken. Alle roerende inkomsten in de EU zijn nu bekend en hoger belast dan voorheen. Op de dividenden in Europa daarentegen worden dubbele belastingen geheven, zowel in uitkerend land als bij ontvanger. De EU doet niks om de burger tegen die dubbele belasting te beschermen. Fair.

  • Eric Freiland

    Ik hoorde er eentje het riedeltje over 'tax-fairness' herhalen. Wat een hypocrisie, deze lieden betalen geen belasting op hun 20.000 euro per maand. Net zomin als alle EU-officials. Parasitisme pur sang.

Lees meer