President van de Wereldbank David Malpass
EPA President van de Wereldbank David Malpass

Wereldbank voorziet minder groei door brexit en handelsoorlog

De Wereldbank waarschuwt voor een verslechtering van de economische omstandigheden. Onder meer de brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zorgen ervoor dat de mondiale groei op een lager pitje komt te staan, zei Wereldbank-president David Malpass in een speech.

De Wereldbank raamde in juni nog dat de wereldeconomie in 2019 met 2,6 procent zou groeien, de laagste groei in drie jaar. "We verwachten nu dat de groei nog lager is, door de klap van de brexit, de recessie in Europa en handelsonzekerheid", aldus Malpass.

Met de verwijzing naar een Europese terugval nam Malpass een voorschot op ongunstige indicatoren voor onder andere de Duitse economie. Zo wees een afname van Duitse fabrieksorders gisteren op aanhoudende zwakte in de industrie van het land. Onlangs kwam de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) al met sombere economische vooruitzichten. 

De denktank verlaagde de groeiprognose voor dit jaar naar het laagste niveau sinds de financiële crisis. Vorige week raamde de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dat de wereldwijde handel in het traagste tempo zou groeien van de afgelopen tien jaar.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • pol van de velde

    De economie moet steeds groeien, daar heb je meer mensen voor nodig die steeds meer voeding en water nodig hebben. Hierdoor moeten bossen verdwijnen om meer voedsel te kweken. Het is een vicieuze cirkel die blijft groeien tot er een barst in komt en de aarde onleefbaar is geworden door het egoïsme van diezelfde mens. We verzieken de mooiste planeet die we kennen en de politiek help hier deftig aan mee. Hoe dom kun je zijn?

  • goethals michel goethals

    laat de bedrijven bankroet gaan dat is veel beter en terug naar steentijdperk

Lees meer