Belgische werkgevers bereiden zich voor op een uitbreiding van hun personeelsbestand in de loop van het vierde kwartaal.
Thinkstock Belgische werkgevers bereiden zich voor op een uitbreiding van hun personeelsbestand in de loop van het vierde kwartaal.

Werkgevers verwachten extra personeel in vierde kwartaal aan te werven

Belgische werkgevers bereiden zich voor op een uitbreiding van hun personeelsbestand in de loop van het vierde kwartaal. Dat blijkt vandaag uit de barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten van ManpowerGroup. De wervingsintenties zijn positief in de drie gewesten en in negen van de tien sectoren die bevraagd werden. De werkgevers van de grote en middelgrote ondernemingen zorgen voor de meest optimistische wervingsintenties.

Van de 751 eind juli bevraagde Belgische werkgevers overweegt 7 procent het personeelsbestand tegen eind dit jaar uit te breiden, terwijl slechts 1 procent het aantal werknemers plant te verminderen. Het aantal werknemers zal naar verwachting stabiel blijven in 9 van de 10 bedrijven. De tewerkstellingsprognoses zijn bemoedigend in Vlaanderen (+7 procent) en Wallonië (+6 procent) en voorzichtiger in Brussel (+4 procent). 

"Na correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose, het verschil tussen het percentage werkgevers dat aanwervingen plant en het percentage werkgevers dat ontslagen voorziet, de bemoedigende waarde van +6 procent", aldus ManpowerGroup. Het gaat om een stijging van 3 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en een status quo in vergelijking met het vierde kwartaal van 2018.

“Mogelijk afnemende groei in 2020 en 2021"

"Volgens het laatste rapport van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid zouden er in 2019 naar verwachting 61.000 netto banen worden gecreëerd in België, een stijging die vergelijkbaar is met die van vorig jaar (62.000 banen)", zegt Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux. "Maar het rapport waarschuwt er terecht voor dat deze groei naar verwachting zal afnemen in 2020 en 2021 als er op verschillende bestuursniveaus geen maatregelen genomen worden om de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verkleinen."

De hoogste wervingsintenties worden gemeld door de werkgevers uit de Landbouw en visserijsector (+14 procent), de Groot- en detailhandel (+10 procent, of de meest optimistische prognose in acht jaar) en de sector Elektriciteit, gas en water (+10 procent). In de sector Extractieve industrie (+1 procent) en de Bouwsector (0 procent), daarentegen, zal de werkgelegenheid naar verwachting weinig veranderen, terwijl ze vermoedelijk zal dalen in de Horeca (-6 procent).

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ludo scheepmans

    Echt en aan de andere kant hoor je de economie gaat ni goed vooruit. Dus word er geen personeel aangenomen.

  • Mario Tersago

    Hier zijn ze al een paar jaar aan het proberen, om sleutelposities in te vullen. Veel mensen gaan lopen, manager doet besparen dus behaalt commissie, bedrijf klokt al twee jaar af met winst en bespaart in loon, nu valt al het achtergebleven werk in als een kaarthuisje en moeten mensen 150% doen om de leemtes te vullen. Dus = minder groei. Ik hekel commissieconstructies die zich baseren op foutieve parameters. Zo belemmer je groei en potentieel op lange termijn.

Lees meer