UNKNOWN

Werknemers DHL houden prikactie

Een honderdtal werknemers van het bedrijf DHL, vooral bedienden, hebben rond 15.00 uur een korte prikactie gehouden voor het sorteercentrum van DHL op Brussels Airport. Ze werden er kort toegesproken door enkele vakbondsafgevaardigden van ABVV/BBTK en ACV/LBC en gingen nadien weer aan het werk.

"Spontane actie"
"Dit is een spontane actie om onze diepe verontwaardiging te tonen over het feit dat we via de media ingelicht zijn over het plan-Leterme", sprak Hendrik Vermeersch van de socialistische vakbond ABVV/BBTK. "Een eventuele uitvoering van het plan van Leterme om de nachtvluchten tussen middernacht en 4 uur te schrappen, betekent een rechtstreeks verlies van 1.400 jobs."

"Onrechtstreeks komt dat op een verlies van ongeveer 5.500 jobs. Dat is evenveel als destijds bij de hervormingen bij Volkswagen Vorst. Wij zijn het slachtoffer van de profileringsdrang van Yves Leterme", aldus Vermeersch, wiens pleidooi op applaus onthaald werd bij de werknemers.

Scherpere kritiek
Het geluid bij de christelijke vakbond klonk scherper dan eerder op de dag. "Volgens onze berekeningen zouden er bij DHL door het Plan-Leterme ongeveer 30 nachtvluchten verdwijnen en maar 10 overblijven. Dit is onaanvaardbaar en de gevolgen zouden desastreus zijn", zei vakbondsafgevaardigde Lode Verschingel (ACV/LBC).

"Blijven protesteren"
De vakbonden riepen de werknemers van DHL ten slotte op om in de toekomst te blijven deelnemen aan eventuele acties en mee te protesteren tegen de uitvoering van het nieuwe luchthavenplan. "Dit mag niet de zoveelste nachtvluchtencrisis worden", aldus nog BBTK-afgevaardigde Connie Van den Bosch. De prikactie was om kwart na drie afgelopen, een goed halfuur nadat alle bedienden naar buiten waren gekomen. (belga/svm)

Lees meer