BELGA

Wilmès na kritiek van vakbonden: “Niet de bedoeling om openingsuren zonder overleg te verlengen”

Het artikel in het ministerieel besluit over de openingsuren van voedingswinkels dient om alle bestaande situaties te dekken, niet om de openingstijden zonder overleg te verlengen. Dat benadrukt premier Sophie Wilmès (MR) via Twitter. De eerste minister belooft dat het besluit vrijdag in die zin zal worden verduidelijkt.

Het MB voorziet dat voedingswinkels de deuren mogen openen van 7 tot 22 uur. Volgens de wet is dat van 8 tot 20 uur, behalve op vrijdag of aan de vooravond van een feestdag. Dan is een verlenging tot 21 uur toegelaten.

Het artikel veroorzaakte nervositeit in vakbondskringen. Daar wees men op de grote inspanningen die het personeel in de winkels vandaag al levert. Bovendien rees ongerustheid over het aanwenden van de coronacrisis om de wetgeving aan te passen. Bij handelsfederatie Comeos suste men gisteren al de gemoederen. "Langere openingstijden zijn vandaag totaal niet aan de orde. Er ligt helemaal niks op tafel", luidde het.

Ongewilde maatregel

ABVV-voorzitter Robert Verteneuil had het vanochtend over een "provocatie". "De werkgeversorganisaties hebben gezegd dat ze echt niet de bedoeling hebben die maatregel aan te wenden. We vragen ons dus af waarom hij werd genomen. Het is een maatregel die niemand wil", aldus de socialistische vakbondsvoorzitter.

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) benadrukte gisteren al dat de uitbreiding van de openingsuren geen verplichting inhoudt. Om elke onduidelijkheid uit de wereld te helpen, kondigt premier Wilmès voor vrijdag dus een verduidelijking aan. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean-Marie De Becker

    De eerste minister is niet door de burgers verkozen, alleen omdat er geen kandidaten meer over waren bij de MR, voor hun postjesverdeling, is ze zover geraakt en als ze het allemaal zo goed zijn, noem eens alle ministers en staatssecretarissen, samen met hun bevoegdheden op. En dan spreken we nog niet van alle andere regeringen.

  • Greet Dendas

    gemakkellijk kritiek te leveren..onze eerste minister en de andere leden van deze regering doen het zeer goed in deze crisis

Lees meer