photo_news

Woning verkopen? Dan ook overstromingsgevaar melden

Wie vanaf 11 oktober een woning verkoopt, zal verplicht moeten vermelden of die in overstromingsgebied ligt. "Positief", reageert de Confederatie van Immobiliënberoepen van Vlaanderen (CIB Vlaanderen). De CIB roept de overheid wel op de regelgeving praktisch werkbaar te houden.

De koper krijgt na het E-peil, de energieprestatie, nu ook informatie over het O-peil van zijn woning. De nieuwe wettelijke verplichting geldt voor vastgoedmakelaars, notarissen en eigenaars. Bedoeling is de consument nog beter te informeren over zijn droomwoning. "Niet onbelangrijk", zegt de CIB, "want in Vlaanderen staan 5.000 tot 10.000 eigenaars geregeld met natte voeten in hun woonkamer".

De Vlaamse vastgoedmakelaars hopen alvast dat de term "overstromingsgevoelig" niet nodeloos voor ongerustheid zorgt bij potentiële kopers of huurders. Bij woningen in "mogelijk overstromingsgevoelig gebied" is de kans op wateroverlast namelijk zeer veel kleiner dan bij panden in "effectief overstromingsgebied", zeggen die.

Het O-peil is niet de laatste informatieverplichting die geïmplementeerd wordt. Vastgoedmakelaars zullen bijvoorbeeld op termijn ook in de publiciteit moeten meedelen of het om een beschermd pand gaat.

De Vlaamse vastgoedmakelaars staan positief tegenover de uitbreiding van deze informatieverplichtingen, maar vragen de beleidsmakers in een persbericht uitdrukkelijk "om rekening te blijven houden met de praktische uitvoerbaarheid van deze nieuwe regels, zeker met de beperkte publiciteitsruimte die vaak voorhanden is".

Of er overstromingsgevaar is voor de woning, kan worden opgezocht op www.watertoets.be.

Poll

Wie vanaf 11 oktober een woning verkoopt, zal verplicht moeten vermelden of die in overstromingsgebied ligt.

  • Goed idee 89%
  • Slecht idee 7%
  • Geen mening 4%
4.645 stemmen

Lees meer