2 .
rv/World Coin Index .

Zal de bitcoin ooit nog herstellen? Want vroege investeerders hebben optimaal geprofiteerd van de cryptohype

Amper een jaar geleden was de bitcoin nog iets voor niche-investeerders, maar ondertussen heeft de virtuele munt een extreem hobbelig parcours afgelegd. Na een recordhoogte van meer dan 20.000 dollar in januari zakte de bitcoin terug naar ongeveer 7.000 dollar. Wie heeft optimaal kunnen profiteren? Wie is het grootste slachtoffer? En vooral: zal de bitcoin ooit nog herstellen?

Zakenkrant The Financial Times nam data van onderzoeksbureau Chainanalysis onder de loep en stelde vast dat vroege bitcoinbeleggers optimaal hebben geprofiteerd van de wereldwijde cryptohype. Toen de munt in enkele weken tijd van 3.500 dollar naar 20.000 dollar steeg, cashten grote investeerders massaal in, waarna de munt weer zakte tot het niveau waarop ze zich nu bevindt.

2 Vroege investeerders hebben optimaal geprofiteerd van de gigantische piek in januari, waarna de koers in elkaar zakte.
World Coin Index Vroege investeerders hebben optimaal geprofiteerd van de gigantische piek in januari, waarna de koers in elkaar zakte.

Volgens Chainanalysis verkochten vroege investeerders tussen december 2017 en april 2018 minstens 30 miljard dollar aan bitcoins aan nieuwe speculanten. Momenteel bezitten nieuwe investeerders 5,1 miljoen bitcoins, terwijl 6 miljoen munten in handen zijn van langetermijnbezitters. Maar waar zijn de overige 6 miljoen munten dan? Want er zijn ruim 17 miljoen bitcoins in omloop.

3,7 miljoen spookmunten

Ongeveer 2,2 miljoen bitcoins zijn in handen van handelsfora en brokers en zo’n 3,7 miljoen munten zweven ergens rond op het internet. Die ‘spookmunten’ zijn kwijtgespeeld door investeerders die hun paswoord zijn kwijtgeraakt of die de toegang tot hun digitale protefeuille zijn verloren.

Ondertussen blijft het wachten op een nieuwe move van de bitcoin, en van alle andere cryptomunten. Kenners breken zich het hoofd over de hamvraag die de hele cryptowereld in de ban houdt: zal de bitcoin ooit nog herstellen? Want momenteel blijft de munt schommelen tussen 6.500 dollar en 8.000 dollar.

"Extreme manipulatie"

Experts stellen vast dat er geen aanwijzingen zijn dat meer gevestigde investeerders, zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen, zich zullen inlaten met de bitcoin. Het blijft dus afwachten welke richting het zal uitgaan. En voor wie toch in het bitcoincircus wil stappen, heeft crypto-expert David Gerard een belangrijke tip: “Besef dat de cryptohandel slecht georganiseerd is en extreem wordt gemanipuleerd. Als je dat niet beseft, dan is de kans groot dat je van een kale reis terugkeert.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Van den Bossche

    Onbegrijpelijk fenomeen... voor een deel gevoed door greediness en anti-establishment gevoelens...

  • Steve Wildemeersch

    Beste Bert, misschien is het omdat ze in 2010 er zijn ingestapt en ondertussen al massa’s winst mee hebben, zelfs al is de BC gezakt? Daar al eens aan gedacht? Of ben je nog niet echt mee met het feit dat regeringen en banken en derde partijen je blijven doorbelasten zonder verantwoorde uitgaven en de ietwat slimmeren onder ons dat eigenlijk beu zijn om constant de buiken te voederen van degenen die met dat geld zich eens goed laten gaan...?

Lees meer