Amber Van Gael
Steven Richardson Amber Van Gael

Exclusief voor abonnees

ZOVEEL VERDIEN IK. Amber (21) werkt halftijds om lingeriedroom waar te maken: “Ik verdien 900 euro”

Haar ambitie is om met haar lingerie de nieuwe Victoria’s Secret te worden, maar tot het zover is, combineert Amber Van Gael (21) haar bijberoep met een job als administratief bediende. “Ik verdien maar 900 euro, maar omdat ik bij mijn ouders kan wonen, kan ik toch mijn droom volgen”, zegt ze.

Wie is ze?

• Amber Van Gael (21) uit Brasschaat

• Lingerieontwerpster en administratief bediende

• Heeft een vriendje, maar woont nog bij haar ouders

• Haar inkomen: €0 - €2.000

“Sinds augustus vorig jaar ben ik gestart als lingerieontwerpster. Mijn ontwerpen verkoop ik via mijn webshop”, vertelt Amber. “Ik wou altijd al mode-ontwerpster worden. Als tiener leerde ik naaien en stikken onder begeleiding van mijn mama. In het middelbaar heb ik een mode-opleiding gevolgd en na mijn zevende jaar een gespecialiseerde lingeriecursus. Ik was het namelijk wel gewend om jurken en jassen te naaien, maar lingerie is toch iets heel anders: veel meer prutswerk, maar heel fijn om te maken.” 

“Ik volgde toen ook bedrijfsbeheer, wat voorbereidt op het runnen van een eigen zaak. Ik wist heel snel dat ik dat ook wou. Het ondernemerschap zit onze familie namelijk in het bloed: mijn papa is zelfstandig tuinman, mijn zus heeft een firma in vetplantjes. Ik woon nog thuis en hoef nog geen rekeningen te betalen, dus dat maakt het makkelijker om te experimenteren. Het helpt ook dat mijn ouders me altijd voor 100 procent hebben gesteund. Ik mag de zolder gebruiken als atelier en als mensen willen komen passen, mogen ze altijd langskomen. Lingerie is immers moeilijk online te kopen. Vandaar dat ik heel graag een échte winkel zou willen. Eigenlijk droom ik ervan om de nieuwe Victoria’s Secret te worden.” (lacht)

Dure stoffen 

“Voorlopig doe ik de lingeriezaak in bijberoep en werk ik haltijds als administratief bediende. Daarmee verdien ik 900 euro netto. Als ik voltijds voor mijn zaak ga, moet ik veel meer belastingen en sociale bijdragen betalen. Daarom lijkt het mij verstandiger om eerst uit te zoeken of dit gaat werken en de zaak later uit te bouwen. Ik ben blij dat ik nog een vaste job heb, want anders is het risico wel groot.”

Ik betaal elke maand 145 euro aan mijn ouders, voor mijn auto en telefoon. Voor mijn kost en inwoon moet ik niet betalen

Amber Van Gael

“Ik investeer ook veel in stof. Die kost minstens 300 euro voor vijftig à zeventig meter, en het is niet makkelijk om er als kleine ontwerpster aan te geraken. Op beurzen kan je immers alleen maar stof per duizenden meters kopen. Ik heb maar één of twee bedrijfjes gevonden die ook per honderd meter verkopen. Jammer, want daardoor is mijn keuze beperkt. Ik ga ook wel naar gewone stoffenwinkels, maar die zijn duurder dan groothandels.”

“Ook naaimachines zijn niet zo goedkoop. Ik heb twee gewone machines en twee Overlocks. Een Overlock kost 250 euro, een gewone naaimachine 800 euro. Dat is een investering, maar ze gaan wel jaren mee.”

“Rijk word ik nog niet van mijn ontwerpen, maar ik heb gelukkig niet zoveel kosten. Ik betaal elke maand 145 euro aan mijn ouders, voor mijn auto en telefoon. Voor mijn kost en inwoon moet ik niet betalen. Van het geld dat rest, gaat er sowieso maandelijks 400 euro naar mijn spaarrekening. Ik ben een grote spaarder. Ik vind dat belangrijk voor later, voor als ik ga samenwonen met mijn vriend. Hij studeert pas over drie jaar af, dus ik heb nog wel wat tijd.” (lacht)

De stof om mijn lingerieontwerpen te maken, kost minstens 300 euro voor 50 à
70 meter

Amber Van Gael

“Mijn grootste kostenposten zijn uit eten gaan en cadeautjes geven aan mensen die ik graag zie. Aan een verjaardagsgeschenk spendeer ik toch minstens 50 euro. Mijn vriend wil altijd alle kosten delen, maar ik vind het niet erg om meer te betalen, aangezien hij als student maar weinig geld heeft. Als we samen op restaurant gaan, betalen we de rekening ombeurten. Uitgaan doe ik niet, behalve naar scoutsfeestjes. Of we gaan naar de bioscoop, maar dat is ook al niet zo goedkoop meer. Voor twee tickets betaal je toch al snel 15 euro. En dan moet je nog popcorn kopen.” (lacht)

Setje van 100 euro 

“Mijn kleren moet ik zelf betalen, maar dat vind ik niet erg, want het geeft veel meer voldoening als je iets kan dragen waar je zelf voor hebt gewerkt. Ik koop nu wel minder kleren en draag ze ook vaker. Het duurste wat ik onlangs heb gekocht? Mijn afstudeerjurkje: iets van een 80 euro. Aan lingerie geef ik ook veel geld uit, ook al zou ik in theorie mijn eigen ondergoed kunnen maken. Maar ik vind dat zo leuk omte kopen... Ik betaal makkelijk 100 euro voor een setje. Lingerie is sowieso duur, al liggen mijn prijzen een stuk lager dan wat ik in de winkels zie. Het duurste setje dat ik verkoop, kost 75 euro. Mijn doelgroep - jonge meisjes en vrouwen tussen de 17 en de 27 - hebben meestal niet zo’n groot budget, dus probeer ik de prijs zo laag mogelijk te houden. Daardoor verdien ik er niet zoveel aan, maar ik vind het belangrijk om mijn ontwerpen toegankelijk te houden.”

Ik wil graag alleen gaan wonen, maar het goedkoopste huurappartement dat ik tot nog toe vond, kostte 500 euro. Dan heb ik nog 400 euro over voor elektriciteit, water, eten...

Amber Van Gael

Slapen op camping 

“Eén keer per jaar ga ik op vakantie met mijn vriend. Vorig jaar zijn we met de auto naar Engeland geweest en dat was goedkoper dan we verwachtten. Meer dan 300 euro per persoon hebben we niet uitgegeven voor twee weken, shoppen niet inbegrepen.(lacht) We sliepen op een camping, maar dat vinden wij leuk. Het jaar voordien waren we naar een all-inhotel in Bulgarije geweest, omdat het onze eerste reis samen was. Daar hebben we wel 700 euro per persoon voor betaald. Ik zou graag wat vaker op citytrip gaan,maar dat lukt voorlopig niet. Ik zou dat geld nog wel kunnen sparen, maar mijn vriend niet. Maar goed, we hebben later nog tijd voor zulke dingen.”

Huren te duur 

“Uiteraard wil ik ook graag alleen gaan wonen, maar het goedkoopste huurappartement dat ik tot nog toe vond, kostte 500 euro. Dan heb ik nog 400 euro over voor elektriciteit, water, eten... En in zo’n appartementje heb ik geen plaats voor een atelier, dus dan moet ik ook nóg een pand huren. Dat kan ik op dit moment niet bekostigen, zelfs al ga ik heel verstandig met mijn geld om. Ik ben zelfs een beetje gierig. Ik vind het altijd pijnlijk om geld van mijn rekening te zien verdwijnen. Als ik iets koop, denk ik er dan ook heel lang over na. Een stom voorbeeld: een setje om zelf gelnagels te zetten, kost 100 euro. Mama zegt dan: ‘Koop dat toch gewoon’, maar ik moet zoiets altijd even laten bezinken. En ik heb het dus nog altijd niet gekocht.” (lacht)

Wat als je de Lotto wint?

“Mijn bedrijf groter maken. Een deel aan mijn ouders geven omdat ze zoveel voor mij hebben gedaan en investeren in de plantjeszaak van mijn zus. En rondtrekken in Amerika. Dat is mijn grootste droom.”

Wat ik je grootste miskoop?

“Als ik al een miskoop heb gedaan, heeft mijn mama die waarschijnlijk betaald, want als ik mijn eigen geld moet uitgeven, doe ik geen miskopen. Dan denk ik na voor ik iets koop.” (lacht)

Wat is je beste koop?

“Mijn gewone naaimachine en mijn Overlock, samen goed voor 1.050 euro.”

Wat is je duurste koop?

“Mijn Renault Twingo. Mijn ouders hebben die wel betaald, maar ik betaal hem mee af.”

Maakt geld gelukkig?

“Ja. Als je al je rekeningen op het einde van de maand zonder zorgen kan betalen, heb je geluk.”

Of het nu gaat over beleggen of spaarrekeningen, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Van 797 euro tot 2.500 euro per maand, zes Vlamingen getuigen: “Met dit pensioen moeten wij het doen”

Zoveel verdien ik: leerkrachten Melinda (34) en Bart (34) verliezen 600 euro loon door halftijds te werken

Zoveel verdien ik: “Huis misschien verkopen om voltijds te reizen”

Lees meer