Maarten Verbeiren
steven richardson Maarten Verbeiren

Exclusief voor abonnees

ZOVEEL VERDIEN IK. "Camionette van 350 euro per maand is serieuze hap uit budget”

Eigenlijk is hij liefst zo weinig mogelijk met geldzaken bezig, maar nu Maarten Verbeiren (36) zijn eigen zaak als boomverzorger is gestart, moet hij af en toe rekenen. “Ik heb 10.000 euro moeten investeren, alleen al in werkmateriaal, waardoor het in het begin best moeilijk was. Maar ik ben er gerust op: het komt goed.”

Wie zijn ze?

Maarten Verbeiren (36) en Reina De Niel-Keenan (34) uit Edegem

Ouders van Mira (7) en Lola (5)

Hij is boomverzorger, zij is lerares

Gezinsinkomen: €2.000 - €3.500

“Reina, mijn vrouw, is lerares in het lager onderwijs, ik verzorg bomen”, vertelt Maarten. “Ik ben daar nog maar een jaar mee bezig. Na dertien jaar vormingswerk - ik gaf cursussen aan (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking - heb ik beslist iets anders te doen, omdat ik heel vaak in het weekend werd opgeroepen. Dan was ik van vrijdagmiddag tot zondagavond weg, dat is op den duur moeilijk te combineren met een gezin. Het was tijd voor iets totaal nieuws, iets actiefs en fysieks dit keer. Ik heb altijd een passie gehad voor bomen en dus volgde ik in avondonderwijs een tweejarige opleiding boomverzorging. Ik ben eerst in bijberoep gestart, heb ook een tijdje bij de groendienst gewerkt en pas dan heb ik beslist om volledig zelfstandig te worden.”

Het eerste jaar heb je veel opstartkosten. Mijn klimmateriaal, kettingzagen, ladders, enzovoort, dat is toch wel een investering van een 10.000 euro geweest

Maarten Verbeiren

“Ik doe een beetje van alles, van het aanplanten van bomen en het kiezen van de juiste soorten, tot snoeien en vellen. Reina en ik hebben samen een inkomen van een kleine 3.000 euro netto, maar ik heb eigenlijk nog geen echt zicht op mijn verdiensten omdat dit nog maar mijn eerste jaar is. Ik merk wel dat mijn klantenbestand systematisch aangroeit en dat ik de laatste maanden toch een volle agenda heb. Ik heb geen vaste tarieven. De prijs hangt af van de omvang van de boom, de bereikbaarheid, de verwerking van het snoeiafval... Ik probeer altijd in te schatten hoeveel tijd een opdracht in beslag zal nemen en op basis daarvan maak ik een offerte. Het snoeien van een kleinere boom, zoals een kerselaar, kost bijvoorbeeld iets van een 100 à 150 euro. En ik merk dat ik met die prijzen aan de lage kant zit. Van de tien offertes die ik maak, haal ik er daardoor zeven binnen.”

Opstartkosten

“Het eerste jaar heb je natuurlijk veel opstartkosten. Mijn klimmateriaal, kettingzagen, ladders, enzovoort, dat is toch wel een investering van een 10.000 euro geweest. Zonder mijn camionette en aanhangwagen dan nog. Gelukkig had ik wat spaargeld.

Het enige wat ik moet afbetalen is de camionette. Het is een risico, maar wel een berekend. Ik heb uiteraard eerst gekeken of er wel een markt voor is en dat is wel degelijk het geval. Mijn vrouw stond er ook helemaal achter. Reina heeft trouwens zelf ook zo’n carrièreswitch gemaakt. Zij heeft jaren in de maritieme sector gewerkt voor ze lerares werd. Als vormingswerker verdiende ik een goeie 3.000 euro bruto, maar dat bedrag is nog niet haalbaar. Daardoor is het nu wel gedaan met zorgeloos geld uitgeven en moeten we toch wat op de prijzen letten. Maar het lukt wel. Plus: het is iets tijdelijks, tot de zaak goed draait.”

Per maand geven we zeker meer dan 600 euro uit aan boodschappen

Maarten Verbeiren

“Onze zwaarste kost is onze hypotheek: ongeveer 850 euro. We hebben ons vorige huis twee jaar geleden met wat winst kunnen verkopen, dus hebben we nu een voordelige lening. Ook de camionette, een Ford Transit, neemt een serieuze hap uit het budget. Dat is wel onze enige wagen, want we gebruiken hem zowel privé als voor de zaak. De aankoopprijs was 28.000 euro en daar betalen we 350 euro per maand voor af. Bovendien rijd ik maandelijks ook nog eens voor minstens 200 euro aan diesel op.”

“De rest van ons inkomen gaat vooral naar de supermarkt. Ik ga één keer per week naar de Colruyt en dan heb ik voor ongeveer 150 euro in de kar liggen. Maar meestal blijft het niet bij die ene keer, want je moet toch altijd nog iets bijkopen. We hebben ook een abonnement op een biogroenten- en fruitpakket. Dat kost ons wekelijks ongeveer 25 euro. Per maand geven we zeker meer dan 600 euro uit aan boodschappen.”

“Reina en ik proberen ook één keer per maand op restaurant te gaan. En dan hebben we voor 80 euro met z’n tweeën goed gegeten en gedronken.”

Kinderyoga-instructeur

“Mira en Lola kosten nog niet zo veel. Ze gaan naar de scouts en Mira danst, maar dat is met 6 euro per les helemaal niet duur. Mijn vrouw koopt veel kleren tweedehands voor de meisjes, maar niet alles. Soms laat ze zich weleens verleiden om iets nieuws te kopen. Voor zichzelf zal ze nooit dure merken kiezen, maar voor de kinderen wel. Af en toe verkoopt ze daar dan wel stukken van door.”

Meestal trekken we met de auto naar Frankrijk en kamperen we. Dan betaal je niet meer dan 20 euro per nacht

Maarten Verbeiren

“Ik draag zelf ook duurdere kleren, maar daar staat tegenover dat ik heel weinig spullen heb. Ik kan best 200 euro aan een jeans geven, maar ik heb er dan ook maar twee of drie in mijn kast hangen. Meestal koopt Reina mijn kleren, want ik probeer de winkelstraten zoveel mogelijk te mijden. Ik hou daar niet zo van.”

“Reina doet aan yoga, ze heeft een opleiding tot kinderyoga-instructeur gevolgd. Ze wil daar later misschien nog wel wat meer mee doen. En ik heb altijd gelopen. Ik deed de laatste vijf, zes jaar mee aan marathons - één per jaar -, maar nu ik geen bureaujob meer doe, heb ik ‘s avonds precies de energie niet meer om na een dag klimmen nog te gaan lopen.”

Sparen lukt niet

“Voor we kinderen hadden, spendeerden we veel geld aan reizen. Reina en ik zijn rondgetrokken in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Maar ondertussen is het al acht jaar geleden dat we nog gevlogen hebben. We vinden dat niet zo erg omdat we de impact van vliegen op het milieu toch te groot vinden. Een mens moet bovendien keuzes maken. En nu hebben we gekozen voor B’alder Boomverzorging’.

Dan kan je moeilijk zeggen: ‘En nu zijn we drie maanden weg.’ Wat niet betekent dat we niet meer op vakantie gaan. Meestal trekken we met de auto naar Frankrijk en kamperen we. Dan betaal je niet meer dan 20 euro per nacht. In de kerstvakantie gaan we ook altijd een week of een midweek naar de Ardennen, waar we een huisje huren.”

We hebben een pensioenspaarrekening en voor Mira en Lola zetten we maandelijks 40 euro per kind opzij. Maar dat is het dan, verder blijft er op het einde van de maand niets meer over

“Er zijn geen dingen die we niet meer kunnen doen nu ik zelfstandige ben, behalve sparen dan misschien. We hebben wel allebei een pensioenspaarrekening en voor Mira en Lola zetten we ook maandelijks 40 euro per kind opzij. Maar dat is het dan, want verder blijft er op het einde van de maand niets meer over. In het begin gaf dat wel wat stress, maar nu ik merk dat het drukker wordt, ben ik er een stuk geruster op. Ik heb in elk geval nog geen seconde spijt gehad dat ik de sprong gewaagd heb.”

Wat is jullie beste koop?

“Mijn aanhangwagen. Je kan hem omkiepen, dus ik ben altijd zo content dat ik die niet elke keer moet leegscheppen. Die is zijn 6.000 euro meer dan waard, want ik bespaar er uren werk mee.”

Wat is jullie duurste koop?

“De camionette en de vloer van ons huis. In de keuken hebben we cementtegeltjes gelegd en in de woonkamer bamboeparket.”

Wat is jullie grootste miskoop?

“Niks eigenlijk. Ik denk altijd goed na voor ik iets koop.”

Wat als je de lotto wint?

“Ik heb daar eigenlijk nog nooit over nagedacht. Zeker verder gaan met mijn zaak, maar dan een beetje grootser, met meer opslagruimte en personeel. En reizen, al is dat moeilijk te combineren als je je bedrijf wil uitbouwen. Ik zou ook een deel weggeven.”

Maakt geld gelukkig?

“Op zich niet. Maar geen geld maakt wel ongelukkig. Als je stress hebt omdat je niet rondkomt, kan je moeilijk gelukkig zijn. Als ik die stress kan vermijden, is het voor mij al goed. Meer heb ik niet nodig. Al hetgeen er dan nog bij komt, zal misschien zelfs eerder extra zorgen geven dan dat je er plezier aan hebt.”

Of het nu gaat over beleggen of spaarrekeningen, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Van 797 euro tot 2.500 euro per maand, zes Vlamingen getuigen: “Met dit pensioen moeten wij het doen”

Is uw brandverzekering wel in orde? Onze expert zet alles op een rij

Woning afbetaald? Dit kan u nu doen met uw geld

Lees meer