steven richardson

Exclusief voor abonnees

ZOVEEL VERDIEN IK. Hilde (41) werkt halftijds om voor haar autistische dochter te zorgen: “Als hypotheek betaald is, is mijn loon bijna op”

Als alleenstaande mama die maar halftijds kan werken omwille van de zorg voor haar autistische dochter, moet Hilde Cortebeeck (41) elke uitgave budgetteren. Anders komt ze op het einde van de maand in de problemen. “Het is altijd puzzelen en wachten: op de alimentatie, op de kinderbijslag, geld van de belastingen...”

• Hilde Cortebeeck (41) uit Mechelen
• Single, mama van Jolien (13), Matthias (16) en sterrenkindje Heike
• Werkt bij de toeristische dienst van de stad Mechelen
• Inkomen: € 0 - € 2.000

“Ik werk halftijds bij de toeristische dienst van Mechelen en verdien daar 1.000 euro netto mee”, vertelt Hilde. “Ik sta aan de balie in het Schepenhuis, maar ben ook vaak te vinden aan het onthaal in de Romboutstoren. Ik vind het een heel rustgevende plek en bovendien zie je er mensen van overal in de wereld. Ja, ik doe m’n job graag, ook al omdat ik dan even verlost ben van mijn rol als verzorgende thuis.”

“Ik heb lang tachtig procent gewerkt omdat de rekeningen nu eenmaal moeten worden betaald, maar het werd te zwaar in combinatie met de zorg voor mijn dochter. Jolien heeft een ernstige vorm van autisme, maar is wel hoogbegaafd. Later begon ze ook stemmen in haar hoofd te horen en bij momenten is ze erg agressief. Ze krijgt slaapmedicatie, antipsychotica en een pil om alle prikkels van buitenaf wat onder controle te houden. Ze zit in het gewone onderwijs, maar ik krijg wel een PAB (persoonlijk assistentiebudget), waarmee ik thuisbegeleiding kan betalen.”

Mijn dochter heeft een ernstige vorm van autisme, maar is wel hoogbegaafd. Ze gaat ook naar een gedragstherapeut: 55 euro per sessie, en daar krijg ik niets van terug

Hilde

“Ze heeft ook scoliose en moet een speciaal korset dragen. Dat kost jaarlijks 3.000 euro en wordt vergoed door de mutualiteit. Onlangs heeft ze een nieuw gekregen en schoten de schroeven los toen ik het aantrok. Al goed dat ze dat gratis hebben opgelost, want normaal gezien zijn die kosten voor mij. Ze gaat ook naar een gedragstherapeut: 55 euro per sessie, en daar krijg ik niets van terug.”

“Mijn man en ik zijn zes jaar geleden uit elkaar gegaan. De kinderen zijn officieel bij mij ingeschreven, maar om de veertien dagen gaan ze vier dagen naar hun papa. Hij betaalt ook alimentatie. Ik ben in ons huis blijven wonen en betaal alles zelf verder af. De hypotheek bedraagt 750 euro per maand. Ik heb mijn ex wel niet moeten uitkopen. Als de lening afbetaald is, moet ik beslissen of ik hier blijf en mijn ex zijn deel geef, of dat we het huis verkopen en de opbrengst verdelen. Maar als ik blijf, moet ik zwaar investeren, want deze woning is intussen twintig jaar oud.”

Voetbal en circusles

“Als alleenstaande moeder moet ik alles heel goed budgetteren. Televisie, internet en gsm vind ik bijvoorbeeld heel duur: daar betaal ik maandelijks 120 euro voor. We hebben wel een abonnement op Play, zodat Jolien haar programma’s kan terugkijken als ze die mist. Ook de sporten van de kinderen kosten wel wat. Matthias voetbalt en dat kost toch zo’n 250 euro per jaar. Hij is doelman en dat materiaal is relatief duur. Zijn keepersbroek en gewatteerde shortje kosten elk 26,96 euro. Wij krijgen wel korting omdat hij bij een club is aangesloten. Op school draagt hij een uniform, dus dat is makkelijk. Zijn uniformbroek kost 38,50 euro, zijn trui 35 euro en een hemdje 31 euro. Hij heeft wel vijf hemden nodig, want hij doet elke dag een proper aan. Gelukkig hoeven we niet elk jaar een nieuw uniform te kopen. Matthias krijgt kleren die voor anderen te klein werden, en wij geven op onze beurt stukken door.”

Matthias kan in de zomer met z’n school mee op reis naar Griekenland. Ik wil hem dat niet ontzeggen, maar dat kost wel 1.400 euro

Hilde

“Jolien volgt circuslessen, maar daar betaal ik maar 20 euro per schooljaar voor. Als alleenstaande moeder krijg ik een verhoogde tegemoetkoming en ik ontvang ook talentencheques van de stad Mechelen, waardoor ik maar een vierde van de normale prijs betaal. Verder gaat er ontzettend veel geld naar apothekersrekeningen voor Jolien en mij, want ik ben pijnpatiënt. Ik krijg enorme migraineaanvallen en heb veel last van mijn rug.” 

Hilde neemt een stapeltje rekeningen en leest voor: “Hier, op één dag ben ik twee keer naar de apotheker geweest: één keer voor 59 euro en eens voor 30 euro. En hier, nog rekeningen van 37 en 27 euro. Op het einde van de maand is het altijd puzzelen en wachten: op geld dat ik terugkrijg van de belastingen, of de uitbetaling van de studiebeurzen, of de kinderbijslag...”

Met korting naar Parijs

“Matthias kan in de zomer met z’n school mee op reis naar Griekenland. Ik wil hem dat niet ontzeggen, maar dat kost wel 1.400 euro. Zijn papa betaalt de helft en Matthias moet gaan werken om de rest bij te leggen. Ik kan de kinderen geen vakantie aanbieden, tenzij vijf dagen naar Parijs met kortingbonnen uit de Flair. Voor 160 euro konden we met de trein heen en terug. We zijn ook met mijn ouders en zus een week naar de Beekse Bergen geweest, maar dat hebben mijn ouders betaald omdat zij met pensioen gingen.”

“Ik geef de kinderen wel 10 euro zakgeld per maand, maar dat doen ze niet op, want ze krijgen alles wat ze nodig hebben. Ze weten ook dat alles veel geld kost en dat sommige dingen simpelweg niet kunnen. Jolien en Matthias vragen niet naar een nieuwe gsm of nieuw hoesje.”

Collect & Go

“Op eten bespaar ik niet echt, maar ik koop wel in promotie en verzamel kortingsbonnen. Ik doe twee keer per week voor ongeveer 50 euro boodschappen in de Spar en af en toe voor circa 300 euro een grote Collect&Go-boodschap bij Colruyt. Heel soms bestellen we eens pizza. Dan ben ik 50 euro kwijt, maar dan is het feest. Ik heb ook een tijdje via de bioboer een groentenpakket laten komen. Dat kostte 150 euro voor vier maanden, maar ik kreeg nogal vaak dezelfde groentjes, dus ben ik daarmee gestopt. Ik heb een hele grote diepvriezer en die zit vol.”

Heel soms bestellen we eens pizza. Dan ben ik 50 euro kwijt, maar dan is het feest

Hilde

“Als de kinderen bij hun papa zijn, ga ik niet voor mezelf koken en is het handig om iets uit te kunnen halen. Aan mezelf geef ik sowieso niet veel uit. Op restaurant of naar de cinema gaan kan ik niet. Ik ga hoogstens een koffie drinken, maar dat vind ik even leuk. Vorige zomer ben ik wel naar Pink gaan kijken. En naar Lamb, dankzij een gratis ticket van mijn zus. Ik doe wel veel vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij Mechelen Feest, en dat zie ik als mijn ontspanning. Ik krijg daar soms ook een vrijwilligersvergoeding voor. Ik heb mezelf nu wel een cadeautje gedaan: ik heb me ingeschreven bij het centrum voor afstandsonderwijs voor een opleiding tot voedingsdeskundige, met als extra optie kinderen met eetstoornissen en sportvoeding. Daar heb ik 1.500 euro voor betaald, maar vermits Matthias én een sporter én een heel moeilijke eter is, ga ik daar zeker iets aan hebben.”

Wat is je beste koop?

“Mijn zonnepanelen. We zijn grootverbruikers in elektriciteit en water omdat ik Matthias’ voetbalkleren vijf keer per week moet wassen. Het verschil merk ik duidelijk aan mijn elektriciteits­rekening.”

Wat is je duurste aankoop?

“Mijn auto, een Opel Zafira. Dat was een toonzaalmodel, maar omdat die aankoop al zeven jaar geleden is, heb ik geen idee meer wat ik ervoor heb betaald.”

Wat is je grootste miskoop?

“Mijn droogkast van Beko, die ongeveer 450 euro kostte. Het is een model met een warmtepomp, dus zonder waterafvoer naar buiten. Daardoor hangt mijn washok altijd vol stoom en staat de schimmel intussen op de muren.”

Wat als je de lotto wint?

“Een deel aan mijn zus en de dierenbescherming geven. Ons huidige huis van de hand doen en iets nieuws kopen.”

Lees ook in HLN+:

Of het nu gaat over beleggen of spaarrekeningen, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Van 797 euro tot 2.500 euro per maand, zes Vlamingen getuigen: “Met dit pensioen moeten wij het doen”

Zoveel verdien ik: leerkrachten Melinda (34) en Bart (34) verliezen 600 euro loon door halftijds te werken

Zoveel verdien ik: “Huis misschien verkopen om voltijds te reizen”

Lees meer