Photo News

Zwitserse rechter legt klokkenluider Nyrstar het zwijgen op

Een man die financiële misstanden bij zinkspecialist Nyrstar wilde aankaarten, moet van een Zwitserse rechter zijn mond houden. Hij mag zijn vermoedens dus ook niet uit de doeken doen bij de Belgische toezichthouder FSMA, die een onderzoek voert. 

De rechtbank in Zürich oordeelde in september dat de oud-werknemer de verplichting geschonden heeft om zaken vertrouwelijk te houden en dat er een risico was dat hij onherstelbare schade zou veroorzaken bij het bedrijf. De uitspraak raakte nu pas bekend. 

Volgens de klokkenluider heeft Nyrstar, dat nu onderdeel is van grondstoffenhandelaar Trafigura, gesjoemeld met de boekhouding. Op basis van eerste gesprekken hebben de toezichthouders in België (FSMA) en Zwitserland een onderzoek opgestart. Het Zwitserse onderzoek werd in september stilgelegd, maar de toezichthouder wil niet zeggen waarom. De Belgische marktwaakhond wilde niet aangeven hoe het met zijn onderzoek gaat.

De klokkenluider heeft beroep aangetekend. Zijn advocate vindt het raar dat de man in België de klokkenluidersstatus kreeg toegekend, maar dat Nyrstar via een Zwitsers dochterbedrijf de man alsnog het zwijgen oplegt. Die zaak loopt nog. Nyrstar stapte vermoedelijk naar een Zwitserse rechter omdat de Zwitserse wet klokkenluiders veel minder bescherming biedt dan de Belgische. 

Nyrstar, dat in juli werd overgenomen door Trafigura, ontkent fraude te hebben gepleegd.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michel Jacobs

    Als er geen fraude was gepleegd, hadden ze niet naar de rechter hoeven te stappen. Deze démarche is al zoveel als een schuldbekentenis.Mocht ik bij de controlerende overheid zitten dan was mijn interesse daardoor pas goed gewekt.En ook nog dit: mocht ik van Nyrstar zijn, ik had het wel een pak slimmer aangepakt. Laat ze nu hun arrogantie maar bekopen.

Lees meer