3
AP

Google koopt Fitbit voor 2,1 miljard dollar, toezichthouders bekijken overname met extra aandacht

Google heeft een akkoord gesloten om smartwatchmaker Fitbit over te nemen voor 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat meldt de Amerikaanse technologiereus. Google zet daarmee voet aan de grond in de markt van draagbare technologie. De overname kan rekenen op extra aandacht van toezichthouders. Verschillende Amerikaanse politici hebben al opgeroepen tot een onderzoek.

Google zal 7,35 dollar per aandeel betalen voor het bedrijf uit San Francisco. Dat is een bonus van 71 procent op de prijs van een aandeel voor uitlekte dat Google een bod had uitgebracht. Fitbit trok in 2015 nog naar de beurs voor 20 dollar per aandeel.

Fitbit is een van de bekendste merken op het vlak van zogeheten wearables, draagbare technologie die allerlei gegevens over je gezondheid bijhoudt. Zo kunnen fitnessfanaten met de producten hun hartslag, het aantal gezette stappen of de hoeveelheid verbrande calorieën controleren.

Fitbit-topman James Park hoopt dat de combinatie met Google de technologische vernieuwing van draagbare technologie versnelt, waardoor de verkoop weer aantrekt. De laatste tijd heeft Fitbit te maken met een slinkend marktaandeel, onder meer door concurrentie van goedkopere alternatieven.

Het is al de tweede grote overname van Google dit jaar. In juni sloot de techgigant ook een akkoord om cloudsoftwarebedrijf Looker over te nemen voor 2,6 miljard dollar (1,8 miljard euro).

3 Fitbit-CEO James Park.
kos Fitbit-CEO James Park.

Google wordt door de Amerikaanse justitie al onderzocht vanwege misbruik van zijn marktmacht en de invloed daarvan op de privacy van gebruikers. Ook in Europa zijn steeds meer zorgen over de enorme hoeveelheden data die grote techbedrijven over consumenten verzamelen. Dat Google gevoelige gezondheidsgegevens van miljoenen Fitbit-gebruikers in handen krijgt, leidt daarom tot zorgen.

Google en Fitbit houden al rekening met de extra aandacht en verwachten binnen een jaar goedkeuring te krijgen. Die periode kan nog worden verlengd tot mei 2021 en als goedkeuring dan nog uitblijft moet Google Fitbit 250 miljoen euro betalen.

Kenners verwachten dat het groene licht van de toezichthouders uiteindelijk wel komt. Mogelijk zal Google moeten beloven om niets met de data van de smartwatches en fitnesstrackers van Fitbit te doen.

3 Met de Fitbit kan je allerhande gegevens over je gezondheid bijhouden.
iStock Met de Fitbit kan je allerhande gegevens over je gezondheid bijhouden.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Yvan Lissens

    Er is een dringende nood aan een wet die de producent verplicht om ook een programma te voorzien waarmee je de gegevens van uw "Fitbit" kan opslaan op uw eigen pc. De keerzijde van die medaille is dan weer dat het extra centen zal kosten en/of minder diepgaande vergelijkingen zal/kan maken. In ieder geval moet de consument die keuze kunnen maken, nu is het: de website van Fitbit gebruiken of...niets.

  • Kelly Verlinden

    Google heeft nu een compleet profiel van hun gebruikers wanneer fitlink volledig gelinkt is. Niet verrast zijn als binnen twintig jaar verzekeringsmaatschappijen deze info kopen van google om hun premies daarop aan te passen.

Lees meer