3
Morrec

Brutus bezorgt je kroost een gezonde lunchbox op school

“we willen kinderen leren wat gezond eten is”

Is rustig ontbijten voor jouw gezin niet weggelegd? Krijg je al die boterhammen voor je kroost niet gesmeerd? Chantal Van Overstraeten (42) en Marie Coigné (36) startten – tot opluchting van heel wat ouders – een reddend initiatief. Met hun start-up Brutus bereiden ze gezonde lunchboxen voor je kroost en leveren die met de fiets aan de schoolpoort.

In een container in hun achtertuin stellen Chantal en Marie elke week met liefde smakelijke en gezonde brooddozen samen. Hun doel? Ouders weer tijd geven om samen met hun kinderen te ontbijten. “Daar hadden we als mama’s ook zelf behoefte aan. Maar zo’n concept bestond gewoon nog niet”, vertelt Chantal. “Met Brutus willen we de brooddoosstress van ouders wegnemen en kinderen weer gezond leren eten.”

Bruudduuze

“Toen Chantal op een zomeravond op de proppen kwam met het idee voor Brutus, vóélden we dat er iets inzat”, herinnert Marie zich. De twee mama’s gaven hun innovatieve bedrijfje de naam Brutus, een knipoog naar het Gentse bruudduuze (brooddoos). De onderneming is over de hele lijn duurzaam, van de ingrediënten tot het transport. “We zijn daar enorm mee bezig”, zegt Chantal. “We werken met herbruikbare brooddozen die we naar de scholen brengen én weer ophalen per fiets. En in onze lunchboxen vind je uitsluitend seizoensgebonden, biologische ingrediënten.” “In deze onderneming kunnen we allebei ons ei kwijt”, vult Marie aan. “Chantal heeft een passie voor koken en ik kan me helemaal uitleven in de communicatie.” 

Utopische missie

Hoe Brutus bij het jonge publiek in de smaak valt? “Het is niet vanzelfsprekend om kinderen gezond te laten eten”, bekennen de ondernemers. “Daarom proberen we altijd een speelse lunchbox samen te stellen, rekening houdende met de feedback van de ouders en kinderen.” Hun eigen kinderen zijn natuurlijk de ideale proefkonijnen. “We willen niet alleen onze eigen kinderen een evenwichtige lunch meegeven, maar álle kinderen leren wat gezond eten is. Een utopische missie, ik weet het”, lacht Chantal. “Maar we zien wel een positieve evolutie: de brooddozen komen almaar vaker leeg terug.”

De echte klanten van Chantal en Marie zijn natuurlijk de ouders. “We proberen het hen zo makkelijk mogelijk te maken door ze via de website te laten bestellen en betalen”, legt Marie uit. En dan zijn er nog de scholen: die hebben een bijzonder drukke agenda, waardoor het niet altijd gemakkelijk is om een eerste gesprek vast te leggen. Brutus hoopt tegen eind dit jaar twintig scholen in het klantenbestand te mogen tellen.

3
Morrec

Minder smeren, meer delegeren

Op dit moment is Brutus nog geen fulltimeactiviteit voor de twee ondernemers, maar dat is wel het plan. “We willen nog hard groeien en zullen dus op termijn extra werkkrachten nodig hebben. We spelen bijvoorbeeld met het idee om samen te werken met een sociale werkplaats en een fietskoerierdienst, zoals het Gentse Cargo Velo. Twee initiatieven waar we volledig achter staan”, vervolgt Marie. Het duo zal wel nog zelf de recepten bedenken, maar met een beetje hulp kunnen ze wat minder smeren en meer delegeren.

Als Chantal en Marie medeondernemers één advies mogen geven, dan deze. “Wees trouw aan je basisidee en je passie, maar stuur je werkwijze wel tijdig bij. Je kan alles tot in de details plannen, maar uiteindelijk merk je pas al doende hoe je je werk het efficiëntst kunt aanpakken”, besluit Chantal.

JumpForward. De springplank voor je onderneming!

Nog meer inspirerende verhalen van start-ups vind je op JumpForward.be

Op het platform #JumpForward vind je niet alleen interviews en filmpjes van start-ups, de zogenaamde local heroes, maar ook heel wat praktische tips binnen tal van domeinen: work/life balance, prospectie, community, marketing...

Klik hier voor meer info: https://www.jumpforward.be

3
Morrec

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patricia Vyncke

    Prachtig !! En daarbij nog een stoere naam die leerlingen ook zullen appreciëren ! Heb jij al je "Brutus"....???

  • ISABEL FRANCOIS

    Ik juig elk initiatief toe dat gezonde voeding promoot,maar langs de andere kant is het toch wel al heel erg dat ouders,vader of moeder niet in staat zouden zijn om hun kind(eren) zelf iets gezond voor te schotelen.

Lees meer