2
Faver

Deze Brusselse app helpt je om deze donkere dagen te verlichten met een goede daad

Geen moment zo geschikt voor een goede daad als de met kaarslicht verlichtte feestdagen. Geld geven aan een goed doel is een logische optie, maar wie graag live iets doet voor een ander kan met de app Faver op zoek gaan naar iemand die iets van jou nodig heeft. Het project van de Brusselse Olivier Dinet brengt mensen met een probleem in contact met de juiste persoon op de juiste plek.

Waar je met facebook één klik verwijderd bent van je vrienden en kennissen, ben je met Faver rechtstreeks verbonden met de rest van de wereld. Of toch zeker met het barmhartigste deel van de bevolking. Op de app kan je de andere gebruikers helpen met hun kleine probleempjes of zelf je probleem laten oplossen door een nobele onbekende.

Stel dat je bijvoorbeeld je portefeuille verloren bent in de supermarkt. Of dat je wil weten hoe de sfeer is op een feestje bij jou in de buurt. Op Faver vind je meteen iemand ter plekke die je aan de hand van een berichtje of een foto ter hulp kan schieten. Is er toch niemand? Dan laat je gewoon een berichtje na op de desbetreffende plek zodat de volgende Faver-gebruiker die er komt je alsnog kan verder helpen.

Redder in nood

Het brein achter deze altruïstische app is kersvers jurist en ondernemer Olivier Dinet. De jonge Brusselaar kwam op het idee toen hij het in zijn laatste jaar rechten beu was om van de ene bibliotheek naar de andere te zwerven. “Tijdens het schrijven van mijn thesis, werkte ik voornamelijk vanuit mijn eigen faculteitsbib. Het was echter frustrerend dat veel van de boeken die ik daar vond, verwezen naar naslagwerken in andere bibliotheken. Vanuit die frustratie bedacht ik dat het makkelijk zou zijn mocht er een app bestaan waarmee ik aan een student in die andere bibliotheek kon vragen om me een foto door te sturen van de paragraaf die ik nodig had.”

Dat idee werkte hij met een Vlaamse designer en twee Poolse programmeurs uit tot een app die veel breder reikt dan academische ongemakjes. Ongeacht met welk probleem je zit, je kan ze de wereld insturen op Faver. “In principe is de app wereldwijd beschikbaar, maar voorlopig zetten we vooral in op België. Het lastige aan de opstart van een app als deze is dat hij pas echt boeiend wordt als er veel mensen op actief zijn. Hoe groter het Faver-netwerk, hoe groter de kans dat je er je redder in nood kan vinden.”

Voorlopig is de app volledig gebaseerd op het altruïsme van onze leden

Olivier Dinet

Faverfever

Maar ligt iets doen zonder daar iets voor terug te krijgen wel in onze natuur? Waarom zou je tenslotte je tijd en energie investeren in iets waar je enkel een vriendelijke ‘dankjewel’ voor terugkrijgt? “Voorlopig is de app nog volledig gebaseerd op het altruïsme van onze leden”, verduidelijkt Dinet. “We denken er echter aan om er in de toekomst ook een puntensysteem aan te koppelen. Zo zouden de gebruikers een saldo kunnen bij elkaar sparen door goede daden te doen dat ze vervolgens kunnen spenderen als ze zelf in de knoei zitten met iets. We proberen de allerbeste versie van de app naar het publiek te brengen en dat betekent dat we veel moeten proberen en telkens kritisch moeten kijken hoe onze gebruikers de verbeteringen ervaren. Dus waar we met onze app zullen stranden, is ook voor ons nog niet helemaal duidelijk.”

Of de faverfever uiteindelijk ook bij het grote publiek zal uitbreken, zal de tijd uitwijzen. Dinet zelf is alvast een van de barmhartige gebruikers. “In de beginfase heb ik regelmatig favers gedaan door zaken op te zoeken voor studenten in andere bibliotheken. Tegenwoordig heb ik jammer genoeg wat minder tijd om hiervoor op pad te gaan, maar als ik de kans heb, doe ik het natuurlijk meteen.”

2 Olivier Dinet: "Tegenwoordig heb ik jammer genoeg minder tijd om favers te doen voor anderen, maar als ik een kans zie, doe ik het meteen."
Faver Olivier Dinet: "Tegenwoordig heb ik jammer genoeg minder tijd om favers te doen voor anderen, maar als ik een kans zie, doe ik het meteen."

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer