4
Shutterstock

Deze drie bewijzen dat er meer uit het studentenleven te halen valt dan blokken en uitgaan

Eat, sleep, rave, repeat: als student lijkt het een perfect ritme om de periodes buiten de blok door te komen. Student-ondernemers Ali, Lieze en Frederik zochten een andere uitlaatklep naast hun taken en examens en runnen een eigen zaak. De voordelen? Als student heb je nog geen lening, geen vaste job, geen gezin. Je verantwoordelijkheden zijn beperkt, dus je hebt eigenlijk niets te verliezen.

Ali Zamani (27) ontwikkelde MediStitch, een hechtset voor medische studenten.

“Ik studeer geneeskunde aan KU Leuven. In ons masterjaar moesten we leren hechten. We kregen een hoop theorie en mochten daarna als oefening handdoeken aan elkaar naaien. Handdoeken! Ik was in shock, hoe moest ik tijdens mijn stage hechtingen uitvoeren bij patiënten als ik alleen op handdoeken had geoefend?’ Ali ging online op zoek naar een simulatiekit, maar was teleurgesteld door het aanbod. ‘Alle oefensets waren duur en bovendien weinig kwalitatief. Dus in februari 2015 besloot ik om er zelf eentje te ontwikkelen.
Na enkele maanden onderzoek en brainstormsessies met een materiaaldeskundige, kwam Ali met een prototype. ‘Ik wist alleen niet of het zou aanslaan. Aan het begin van een les vroeg ik dus aan de professor of ik even zijn microfoon mocht lenen. Ik deed mijn verhaal en toonde mijn prototype aan de 300 studenten in het auditorium. Als ze interesse hadden, mochten ze na de les even bij mij komen met hun vragen. Het was een overrompeling, haast iedereen wou weten hoe ze mijn set konden bestellen. Ook mijn professoren waren enthousiast, omdat het resultaat zo realistisch was. Ik ben dus op zoek gegaan naar een fabrikant, ik heb een verkoopplatform opgezet en in september van dat jaar zijn de eerste oefenkits verkocht.”

Sindsdien blijft MediStitch groeien. “Ik krijg bestellingen van studenten geneeskunde, verpleegkunde en verloskunde, van universiteiten en hogescholen, soms ook van artsen … Echt geweldig. Natuurlijk is een eigen zaak tijdrovend, soms ben ik er dag en nacht mee bezig. Maar ik heb geluk dat de meeste van mijn klanten studenten zijn, tijdens de blokperiode is het sowieso kalmer en kan ik me focussen op mijn examens. En als ik eens een herexamen heb, vind ik dat geen drama. Ik leer namelijk zo veel dankzij mijn startup! Die kennis en ervaring haal je niet uit boeken. Het voelt alsof ik stage loop, maar dan bij mijn eigen bedrijf.”

4 "De lessen die ik heb geleerd dankzij mijn zaak, haal je niet uit boeken"
Ali Zamani "De lessen die ik heb geleerd dankzij mijn zaak, haal je niet uit boeken"

Lieze Van Elst (20) maakt met haar vzw Perliespillows knuffels voor zieke kinderen.

“Toen ik 18 was, verloor ik een goede vriendin aan een ziekte. Mijn ogen zijn toen opengegaan: ik besefte dat leven een heel stuk complexer is dan ik voordien dacht. Door mijn verhaal te delen, kwam ik in contact met andere zieke kinderen en hun families. Omdat ik graag creatief bezig ben, begon ik knuffels voor hen te maken. Ik vond het prachtig om te zien hoe een kindje met kanker kan opfleuren van een knuffelbeer … Ik putte er zelf kracht uit. Zo is het idee voor mijn vzw Perliespillows gegroeid. Daarmee kon ik giften inzamelen om zieke kindjes op te vrolijken met gepersonaliseerd speelgoed."

In het begin was het voor Lieze niet evident om sponsors te vinden. “Mensen kennen je niet, ze weten niet of hun gift vruchten zal afwerpen. Maar als je sterk in je schoenen staat en jouw verhaal op een goede manier kan brengen, raken ze overtuigd. Ik slaagde er al snel in om een budget te verzamelen waarmee ik stof kon kopen en verzendingen kon regelen. Want ik krijg niet alleen aanvragen uit België, ik heb intussen ook al knuffels verstuurd naar Nederland, Engeland, Amerika, de Filippijnen …”

Lieze maakt geen winst met haar knuffels en dat is ook niet haar bedoeling. “In die zin ben ik misschien geen echte ondernemer. Maar denk niet dat ik niets aan mijn vzw overhoud. Ik hou er een heel goed gevoel aan over. Met sommige kinderen en ouders blijf ik een hele tijd in contact. Dat is best intensief, ook op emotioneel vlak. Gelukkig krijg ik veel steun van mijn omgeving en mijn school. Ik studeer journalistiek aan Arteveldehogeschool in Gent. Als ik een les moet missen, bijvoorbeeld omdat een van de kindjes de strijd tegen zijn of haar ziekte is verloren, is daar alle begrip voor. Daarnaast kan ik altijd terecht bij mijn begeleiders met praktische vragen over mijn vzw. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

4 "De lessen die ik heb geleerd dankzij mijn zaak, haal je niet uit boeken"
Lieze Van Elst "De lessen die ik heb geleerd dankzij mijn zaak, haal je niet uit boeken"

Het team achter Uni-Cycle verhuurt fietsen aan buitenlandse studenten

“Ik heb het concept van Uni-Cyle niet zelf bedacht, maar ik manage de startup wel samen met mijn vrienden Jonas en Maxim”, vertelt Frederik Bakx (21), student toegepaste economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. “Ik ben altijd geboeid geweest door ondernemen, ik ben betrokken bij verschillende studentenverenigingen die student-ondernemers steunen. Alleen vond ik zelf geen gat in de markt. Toen de drie oprichters van Uni-Cycle afstudeerden en opvolgers zochten om hun zaak over te nemen, heb ik me dus meteen kandidaat gesteld.”

Uni-Cycle stond nog in kinderschoenen toen Frederik, Jonas en Maxim de fakkel overnamen. “De zaak had al enige naamsbekendheid, er waren al fietsen die verhuurd werden aan buitenlandse studenten. Maar sindsdien hebben we het aanbod uitgebreid. We hebben ons verdiept in het administratieve luik van de zaak en alle administratieve rompslomp die erbij komt kijken. En we hebben ook de uni-kit ontwikkeld, een soort startkit voor huurders waar een slot in zit, fietslichtjes … Zowel de fietsen als de kit bieden we heel goedkoop aan, het moet tenslotte studentikoos blijven. Voor en door studenten.”

Frederik beseft dus dat hij niet eeuwig betrokken zal blijven bij Uni-Cycle. “Maar het is wel de ideale manier om ervaring op te doen naar de toekomst toe. We hebben bijvoorbeeld al geleerd dat zaken in de praktijk vaak helemaal anders lopen dan in theorie. (lacht) Ik heb ook leren werken in team. Het is niet altijd vanzelfsprekend om met z’n drieën tot een compromis te komen, zeker als je met vrienden samenwerkt. Maar we hebben intussen goede afspraken vastgelegd over de taakverdeling en de verschillende verantwoordelijkheden. Je leert ook goed plannen en organiseren door zo’n zaak te combineren met je studies. Maar het is daarnaast vooral erg plezant om te doen. Ik zou iedereen aanraden om te proeven van het leven als student-ondernemer.”

4 "We weten intussen dat alles in de praktijk anders loopt dan in theorie"
Frederik Bakx "We weten intussen dat alles in de praktijk anders loopt dan in theorie"

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer