Unsplash

F*ck die eeuwige positiviteit: waardevolle lessen van Mark Manson uit het populairste zelfhulpboek van 2018

Therapeuten trekken wereldwijd aan de alarmbel: de mensheid kan niet meer om met ‘gewone’ dipjes. Eeuwige positiviteit is de norm en minder mooie dingen verbergen we achter een Instagramfilter. Mark Manson pleit met zijn bestseller ‘De edele kunst van not giving a f*ck’ voor een heel andere aanpak. 

Mark Mansons ‘not giving a f*ck’-filosofie staat niet voor onverschilligheid. Hij wil ons simpelweg aansporen om tegenslagen en tekortkomingen te aanvaarden. Daarom schreef hij een “zelfhulpboek voor zelfhulpboekhaters” met daarin onder andere deze levenswijsheden.

1. Weg met die eeuwige positiviteit
Stop met te verlangen naar positieve ervaringen, want dat creëert alleen maar negativiteit. Hoe wanhopiger je probeert gelukkig, rijk of succesvol te zijn, hoe ongelukkiger, armer of lelijker je je zal voelen.

2. Blijf niet gewoon zitten. Doe iets
Ben je verlamd door faalangst of heb je geen concreet doel? Dat is geen excuus om voor je uit te blijven staren! Begin gewoon, dan volgen de oplossingen en inspiratie vanzelf. Een actie is niet alleen het gevolg van motivatie, ze is ook het begin ervan.

3. Negatieve gebeurtenissen kunnen leiden tot een positieve transformatie
Onderzoek wijst uit dat mensen die een oorlog of ernstige ziekte overleven, daarna veel gelukkiger, positiever en sterker in het leven staan. Na zo’n persoonlijke crisis weten ze beter wat voor hen belangrijk of onbenullig is.

4. Emoties zijn een schreeuw om actie
Emoties zijn biologische signalen die je een zetje geven richting verandering. Voel je je bang, verdrietig of gespannen, dan geeft je brein te kennen dat er een onopgelost probleem is. Een negatieve emotie is dus een innerlijke schreeuw om actie. Ga ermee aan de slag en je raakt weer vooruit.

5. Geluk ontstaat door het oplossen van problemen
Het geheim van geluk is niet het vermijden van problemen, maar het oplossen ervan. Het overwinnen van obstakels. Geluk is niet iets passiefs dat je ondergaat of dat je overkomt. Geluk is het gevolg van actie.

6. Waarvoor ben jij bereid om te vechten?
Veel zinvoller dan de vraag “wat verlang jij van het leven?” is de vraag “waarvoor ben jij bereid om te vechten?” Wil je bijvoorbeeld een eigen bedrijf? Vraag je dan af of je ook bereid bent om de risico’s, stress en potentiële mislukkingen erbij te nemen.

7. Falen is de weg vooruit
Succes is enkel weggelegd voor wie bereid is om eens goed op z’n bek te gaan. Een kind dat leert lopen, valt honderd keer. En toch denkt het nooit “dat lopen gaat me niet goed af, laat ik daar maar mee ophouden”. Mislukken leert je begrijpen wat nodig is om te slagen.

Waarom ondernemers een schouderklopje verdienen
Ondernemer zijn is méér dan je eigen koers bepalen en je eigen uren kiezen. Ondernemen is veel twijfelen en klappen incasseren. Toon je support aan zij die durven, doen en blijven doen – ook na een tegenslag: onderteken mee het ‘Met falen en opstaan’-manifest!

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johan De Coninck

    Hot populairste "Zelfhulp" boek van 2018 is 12 rules for life van Jordan B Peterson. Daarvan gingen er 2.500.000 over de toonbank. gelijkaardige boodschap. Het menselijk bestaan is lijden. Leer afzien en geef zin aan je leven door verantwoordelijkheden op te nemen.

Lees meer