Shutterstock

Ondernemer in de familie? Meer kans dat jij zal slagen als starter

Ondernemersorganisatie Unizo zet zelfstandige ondernemers vandaag in de bloemetjes. Ze bevroegen hun leden over ondernemerschap en daaruit bleek dat familie en omgeving een belangrijke invloed kunnen hebben bij het opstarten van een eigen zaak.

Zo'n 1.300 leden namen deel aan de enquête van Unizo. Ongeveer de helft vindt dat ondernemerschap meer in de media mag komen. Maar Unizo bevroeg de leden ook over hun omgeving, om te antwoorden op de vraag: zit ondernemen 'in de genen' of niet?

De thuissituatie lijkt alvast van tel. "Zo'n 46 procent heeft minstens één ouder met een zelfstandige activiteit gehad, en 38 % groeide op in een ruimere familie met een zelfstandige activiteit, nu of vroeger", klinkt het. Anderzijds blijkt dat een op vier geen enkele andere ondernemer in de familie heeft.

Het helpt als je als prille starter advies kan vragen aan familie

"Het kan dus, al blijkt uit getuigenissen dat zij het bij aanvang vaak moeilijk of moeilijker hadden, enerzijds door een wat meer terughoudende reactie van de onmiddellijke familie, of ook door gebrek aan een familiaal klankbord tijdens de opstartfase. Het helpt enorm als je als prille starter advies kan vragen of problemen kan aankaarten."

De concentratie van ondernemerschap binnen families acht Unizo mogelijk door (deels) persoonlijkheidskenmerken, maar ook door wat een voorbeeldfunctie van familieleden en hun positieve houding ten aanzien van het ondernemerschap wordt genoemd. "Heel wat zelfstandige ouders beschouwen het als quasi vanzelfsprekend dat ook zoon of dochter een zaak runt, al dan niet door overname van het familiale bedrijf", klinkt het nog. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer