Vivian Maier Estate_ Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery NY

Vermijd de valkuil van Vivian Maier, de nanny die haar échte talent verborgen hield

De Amerikaanse nanny Vivian Maier (°1926, †2009) maakte tienduizenden foto’s die tijdens haar leven nooit het daglicht zagen. Vandaag, tragisch genoeg jaren na haar dood, wordt haar levenswerk door kunstkenners de hemel ingeprezen. Met de wijze ondernemersraad van Karen Boers, Managing Director van Startups.be, was het deze getalenteerde Mary Poppins misschien heel anders vergaan… 

LES 1: Geloof in je talent

De excentrieke Vivian fotografeert in de jaren ‘50 en ‘60 niet alleen de kinderen die haar worden toegewezen, maar ook een uniek tijdsbeeld van New York en Chicago. Intieme zwart-witportretten van gewone mensen, straattaferelen en maatschappelijke observaties. Ze trekt van gezin naar gezin met haar immer groeiende beeldenarchief, dat ze –onontwikkeld!- in dozen bewaart, achter slot en grendel. Waarom dit artistieke talent zich levenslang verschuilt achter een rol als kinderjuf blijft een raadsel. Had ze een gebrek aan zelfvertrouwen… of misschien Vlaamse roots?

Karen Boers: “Bescheidenheid is iets typisch Vlaams: van de daken schreeuwen hoe goed je bent, is meer iets voor Nederlanders of Amerikanen. Een instelling die er helaas voor zorgt dat zij vaak kopers voor de neus van onze ondernemers wegkapen, zélfs met inferieure producten. Een beetje goedgeplaatste trots is dus wel op z’n plaats – dan schreeuwen we straks met z’n allen niet alleen de Rode Duivels maar ook ons ondernemend talent mee naar de top.” 

LES 2: Feedback is een geschenk

Wanneer Maier zich oud en eenzaam terugtrekt in een kleine flat eindigen de honderden verhuisdozen in een opslagruimte. Als de rekeningen niet meer worden betaald, belandt de inhoud van de opslagruimte op een veiling, waar ze de nieuwsgierigheid wekken van historicus John Maloof. 100.000 negatieven, 2700 filmrolletjes en stapels audiovisueel materiaal. Hij kan zijn ogen niet geloven wanneer hij de eerste foto’s ontwikkelt: wàt een talent! En wat een doodzonde dat hij de eerste is die dat ziet én erkent.

“Iedereen is bang van afwijzing, maar feedback is een geschenk, zéker als ondernemer. En slechte feedback bestaat niet: niet weten wat ze over je denken (of nog erger: over je zeggen) is véél gevaarlijker dan eens flink moeten slikken als je het recht in je gezicht krijgt. Is de kritiek onterecht, dan heb je tenminste een kans om je te verdedigen.” 

LES 3: Kom uit voor je passie

Maloof reconstrueert de identiteit van de anonieme fotografe aan de hand van kleding, treinkaartjes, brieven en rekeningen: Vivian bewaarde haar hele leven, maar liet zich nooit echt kennen. Pas na haar dood komt hij het mysterie Maier op het spoor en toont hij haar levenswerk aan de wereld. Vandaag schitteren Vivians foto’s in internationale galerieën en worden er boeken en documentaires aan haar gewijd. Het applaus voor haar passie kon –of wilde?- ze helaas nooit zelf in ontvangst nemen.

“Passie verkoopt. We zien zelden ondernemers die hun zaak opstarten om er rijk van te worden. Meestal is het de passie om vanuit hun eigen expertise de wereld een héél klein beetje beter te maken die hen zo inspirerend maakt. Zorg dus dat je iets uitkiest waar je met heel je hart en ziel achterstaat.” 

Van negatief tot positief: de faalverhalen van Vlaamse talenten

Vivian Maier durfde haar negatieven en haar talent nooit te ontwikkelen. Benieuwd naar de verhalen van ondernemers die het wél aandurfden, met vallen en opstaan? Woon dan eens een Faalfolie bij, op 16 november in Turnhout of op 29 november in Kortrijk.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer