2 (Archieffoto)
Photonews (Archieffoto)

Kerstboomkwekers in de clinch met Ikea: “Meubelgigant vervuilt de markt in België”

Op de markt van de kerstboomverkopers worden geen cadeautjes uitgedeeld. De Union Ardennaise des pépinièristes (UAP), de Waalse federatie van boomkwekers, heeft in de pers uitgehaald naar de concurrentie van Ikea. De Zweedse meubelgigant laat dat niet over zijn kant gaan.

Voorzitter van UAP, Jonathan Rigaux had vrijdag in de Franstalige pers een "netelig" probleem aangekaart. Volgens hem "bevuilt Ikea de markt in België en Frankrijk en trekt het bedrijf de prijzen naar beneden". "Van de 64 boomkwekers van de UAP levert er slechts één aan Ikea, de rest komt uit het oosten waar de bomen op industriële wijze worden geproduceerd", haalde hij uit naar de meubelgigant.

Niets van aan, zo reageert Ikea België nu. "Alle kerstbomen die bij Ikea België worden verkocht komen van een Belgische leverancier", zo stelt het bedrijf in een persmededeling. Als de prijzen desondanks "laag" zijn, dan komt dat omdat Ikea de middelen heeft om "op grote schaal" aan te kopen, klinkt het.

Prijzen herzien

België is na Duitsland en Denemarken de derde grootste producent van kerstbomen. 85 procent van de productie is bestemd voor de export. Het neemt niet weg dat de meeste boomkwekers volgens Rigaux de voorbije jaren weinig winst hebben kunnen maken. De voorzitter vindt dat de prijzen herzien moeten worden. "Het is op lange termijn niet meer houdbaar.”

LEES OOK. Een kunstboom of toch een echte? En hoe ontwar je die lichtjes? 10 punten waarop je moet letten bij de aanschaf van een kerstboom (HLN+)

2 Promotie kerstbomen Ikea // Kerstboom
IKEA Promotie kerstbomen Ikea // Kerstboom

52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Clercq

    Hetgeen Ikea u verkoopt zal wel geen eerste keus zijn in de nordman,2de keus koopt hij aan 2,5 euro en een épecia is maar 1,5 euro waard

  • Gino Denil

    Eigenlijk is het zonde. Bomen laten groeien om ze jong om te hakken. Helemaal de filosofie van Joke.

Lees meer