mypension.be

Mypension.be toont voortaan ook weg naar vrij aanvullend pensioen

Via het online pensioenportaal Mypension.be is het voortaan ook mogelijk na te gaan of iemand in aanmerking komt voor een aanvullend pensioen en voor welk bedrag. Ontslagnemend minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) is tevreden over de nieuwe tool. Hij benadrukt dat de fiscale voordelen van de regeling dezelfde zijn als de aanvullende pensioenen die door de werkgevers op poten zijn gezet.

De opbouw van het aanvullend pensioen in de zogenaamde tweede pijler gebeurt vandaag enkel op initiatief van de werkgever of de sector. Het dient als aanvulling op het wettelijk pensioen - de eerste pensioenpijler. Sinds dit jaar kunnen werknemers op eigen initiatief een tweede pijler aangaan, via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW). In de praktijk zal dat vooral gelden voor wie nog geen of wie een laag aanvullend pensioen via zijn werkgever opbouwt.

Het gaat om een complexe berekening. Daarom stelt de publieke vzw Sigedis, die individuele sociale loopbaangegevens verzamelt, een eenvoudige toepassing ter beschikking op de pagina ‘mijn aanvullend pensioen’ op portaalsite mypension.be. Op die manier kan een geïnteresseerde zien of hij in aanmerking komt voor zo'n aanvullend pensioen en hoeveel hij kan storten. Er geldt een beperking van 1.600 euro per jaar of 3 procent van het jaarlijkse brutoloon.

Belsatingvermindering van 30%

Daarna kan de werknemer zelf kiezen bij welke verzekeraar hij een VAPW afsluit en aan zijn werkgever meedelen hoeveel hij wil bijdragen. Dat kan in eenmalige of gespreide stortingen, maar nooit meer dan het aangegeven plafond. De werkgever houdt het bedrag af van het nettoloon. Een jaar later komt de werknemer in aanmerking voor een belastingvermindering van 30 procent op de stortingen.

Minister Bacquelaine benadrukt nog eens het belang van de veralgemening van de aanvullende pensioenen. Die moet bijdragen aan de verhoging van het vervangingspercentage van de pensioenen. “Ons doel is elke werknemer of zelfstandige een belangrijke aanvulling op het wettelijke pensioen aan te bieden zodat op het moment van pensionering een levensstandaard kan gegarandeerd worden die meer overeenstemt met het beroepsleven”, luidt het.

Wie vandaag al een aanvullend pensioen opbouwde, kan via de portaalsite nagaan hoeveel er in de ‘pot’ zit en wat ermee zou gebeuren in geval van overlijden voor pensionering. Meer dan anderhalf miljoen hebben de pagina intussen al geconsulteerd. 

Bekijk ook:

Moeten we de laagste pensioenen verhogen door de hoogste te verlagen?

N-VA wil pensioenen drastisch verhogen.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Verstrepen

    En waarom betalen wij belastingen op ons pensioen? wij hebben toch heel ons leven bijgedragen en belastingen betaald is dat om die site te betalen??

  • Maria Arens

    Ze zouden beter eerst zorgen voor de mensen welke nu niet eens meer aan een pensioen zullen geraken, zoals ik. 0 euro pensioen.... De afschaffing is reeds een feit.

Lees meer