2 Een handelaar met mondmasker op de vloer van de New York Stock Exchange vrijdag. Inmiddels is de NYSE gesloten en is er enkel elektronische handel mogelijk nadat twee beursmensen besmet bleken met corona.
Photo News Een handelaar met mondmasker op de vloer van de New York Stock Exchange vrijdag. Inmiddels is de NYSE gesloten en is er enkel elektronische handel mogelijk nadat twee beursmensen besmet bleken met corona.

Na dagen van hoopgevend herstel gaat Brusselse beurs weer kopje onder

Na enkele dagen van hoopgevend herstel ging de Brusselse beurs maandag in navolging van de andere aandelenmarkten weer kopje onder. De Bel20-index daalde 3,87 procent tot 2.664,10 punten. De aankondiging van de Amerikaanse centrale bank dat ze bereid is om de economie onbeperkt te financieren, bracht uiteindelijk weinig soelaas.

De Europese beurzen gingen maandag opnieuw omlaag. 

Vrees voor recessie

Beleggers reageerden onder meer op het nieuw steunprogramma van de Federal Reserve voor de Amerikaanse economie. Dat zorgde even voor een opleving. Maar door het uitblijven van een akkoord in de Amerikaanse politiek over een omvangrijk steunpakket - de Republikeinen en Democraten bakkeleien nog over de precieze verdeling van in totaal zo’n 2.000 miljard dollar - werd de vrees voor een wereldwijde recessie als gevolg van de coronapandemie toch weer verder aangewakkerd.

Ook groeit de vrees dat de noodmaatregelen die de verschillende landen nemen om de impact van de crisis in te dammen onvoldoende zijn. Talrijke bedrijven sturen samen met hun resultaten waarschuwingen uit.

Rode koersborden

De Bel20 daalde 3,87 procent tot 2.664,10 punten. De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,9 procent in de min op 423,72 punten. De MidKap daalde 2,7 procent tot 581,11 punten. Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 4,3 procent.

Ook de Amerikaanse aandelenbeurzen gingen met stevige verliezen de handel uit. De Dow-Jonesindex eindigde 3 procent lager op 18.591,93 punten. Eerder op de dag zakte de graadmeter nog even bijna 5 procent in de min, waardoor de Dow alle koerswinst sinds de verkiezing van president Donald Trump tot Amerikaans president in 2016, kwijt was. De brede S&P 500 zakte 2,9 procent tot 2.237,40 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 6.860,67 punten.

De euro was 1,0720 dollar waard, tegen 1,0729 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie steeg 4,2 procent in prijs tot 23,57 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 27,26 dollar per vat.

Lees ook: Financieel expert Paul D’Hoore over de zware verliezen op beurzen: “Onzekerheid kan nog even duren”

2
AFP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer