2 Klanten worden opgehaald met een Rolls Royce vooraleer ze afdalen naar het kluizencomplex.
IBV/Shutterstock Klanten worden opgehaald met een Rolls Royce vooraleer ze afdalen naar het kluizencomplex.

Nieuwe bank voor miljardairs in London: zo leggen ze hun klanten in de watten

In London is een nieuwe bank geopend voor de rijkste mensen ter wereld. Geen gewone bank, wel “de meest exclusieve kluis ter wereld”, waar miljardairs hun sieraden en goudstaven veilig kunnen opbergen. De klanten worden er behandeld als koningen.

Het kluizencomplex van International Bank Vaults (IBV) is ondergebracht in een historisch pand aan Hyde Park. Niet iedereen is daar zomaar welkom. “Miljonairs zijn onze klanten niet”, zegt bankdirecteur Sean Hoey tegen The Guardian. “Wij zullen alleen te maken hebben met miljardairs.”

Rolls Royce

Wie klant is, wordt volgens de bank dan ook behandeld als een koning. Wie in zijn kluis moet zijn, wordt netjes opgehaald met de eigen Rolls Royce van de bank. Die zet de klant aan het extreem beveiligd pand, waar hij enkel binnen door eerst een sluis met vingerafdruk en oogscan te passeren. Vervolgens gaat het naar de kelder, waar een bediende met witte handschoentjes aan ter beschikking staat om de kluis te openen.

De vloeren, muren en plafonds in het 120 jaar oude gotische gebouw zijn verstevigd met stalen wanden, om te voorkomen dat dieven er binnen zouden geraken door bijvoorbeeld een tunnel te graven.

2 De kluizen bevinden zich aan Hyde Park in het centrum van London.
Shutterstock/IBV De kluizen bevinden zich aan Hyde Park in het centrum van London.

Kluis van 3 miljoen

Het goedkoopste kluisje staat ook open voor wie geen miljardair is. “Dat is 5 cm hoog, 16 cm breed en 49 cm diep”, zegt bankdirecteur Hoey. “Ze kost 700 euro per jaar. Er kunnen sieraden in of enkele goudstaven ter grootte van een smartphone.” Wie meer goud heeft, kan zelfs een volledige kamer huren voor bijna 3 miljoen euro per jaar. “We krijgen er wekelijks aanvragen voor”, beweert Hoey. 

Goudstaven

Hij zegt dat de vraag naar bankkluizen bij de rijken wereldwijd stijgt, door de angst die gepaard gaat met de toenemende ongelijkheid. Ook zouden rijken hun geld meer en meer in goud omzetten, omdat banken kosten beginnen aanrekenen voor geld op spaarrekeningen.

Naast London, beschikt International Bank Vaults (IBV) ook over filialen in Zwitserland, Dubai en Zuid-Afrika.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leopold Vanhoof

    Geld moest om het jaar weg rotten, zei 'n oudere vrouw me eens. En heeft ze ongelijk? De wereld zou er heel anders uit zien.

  • Feline Noé

    Ik hoop dat dit een les is voor andere banken die klanten geld aanrekenen voor geld waarmee ze nog eens via leningen verdienen. Met goud, die alleen in waarde stijgt, maken ze tenminste goed winst. Maar ik denk ook, iemand die een tunnel durft en kan graven, kan ook door staal boren.

Lees meer