Het gerecht denkt dat de verdachte al het geld - ruim 2 miljoen euro - uitgaf aan auto's, motoren, reizen en gokken.
ANP XTRA Het gerecht denkt dat de verdachte al het geld - ruim 2 miljoen euro - uitgaf aan auto's, motoren, reizen en gokken.

Oplichter belooft rendement in bitcoins maar brast 2 miljoen van investeerders op aan luxeleven

Een 33-jarige Nederlander is opgepakt omdat hij mensen zou hebben opgelicht. Hij vertelde investeerders dat hij een miningfarm beheerde, een datacentrum waar aan elkaar geschakelde computers dag en nacht werken om bitcoins te delven. Het Nederlandse gerecht denkt dat de verdachte al het geld - ruim 2 miljoen euro - uitgaf aan auto's, motoren, reizen en gokken.

De man wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij was sinds 2017 bestuurder van twee bv's die computers verkochten voor het minen van bitcoins. Ongeveer honderd mensen investeerden in zijn bedrijven. Zij zouden een rendement van zo'n 0,3 bitcoin per maand ontvangen. Bij de huidige koers komt dat neer op ongeveer 2000 euro. Toen het geld niet kwam, deden enkele gedupeerden aangifte. Uit onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk nooit miningcomputers zijn aangeschaft. In november zijn al een woning en een bedrijfspand doorzocht.

Bitcoins werken met een soort collectief logboek. Daarin worden alle transacties bijgehouden. Het register van de bitcoin wordt om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Dat heet minen of delven. Wie als eerste de oplossing vindt, krijgt een beloning.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pieter Vandewoestyne

    Steven Moens, je moet geen appels met peren vergelijken. De tulpenbollen waren een product dat nooit bedoeld was om in waarde te stijgen, maar gewoon enorm overgewaardeerd waren. Bitcoin is een protocol, specifiek ontworpen zodat het alleen maar in waarde kan stijgen. En aan de vele 'gebakken lucht' lucht reacties telkens te horen, nog altijd zeer zwaar ondergewaardeerd.

  • Tom Der Kinderen

    leuke reacties maar bitcoins zijn de grootste oplichting ooit uitgevonden door regimes die liever niet in het daglicht opereren en dan lees ik ook vertrouw uw bank?! Alle raden van beheer en ceo’s zijn nooit gestraft geweest voor hun wanbeheer en oplichting bij de laatste wereldcrisis, levenslang moeten ze krijgen willen we ooit weer een betrouwbare bank, het zijn niets meer dan lege dozen zonder het vereiste kapitaal om hun klanten uit te betalen. Oplichting in feite, niks meer of minder

Lees meer